Megosztás

10 tipp a bernáthegyi kiképzéséhez

A bernáthegyik imádják az embereket és szeretnek kedveskedni, de ez nem jelenti azt, hogy mindig pontosan tudják, mit vársz tőlük, amikor először kéred meg őket valamire. A szórakoztató kiképzési ülések és a gyors korrekciók segítenek felgyorsítani a kiképzési folyamatot, de így is időbe telik. Lehet, hogy makacsabb kutyát találsz, mint vártad.

Számítani kell a szükségszerű hibákra is. Néha ugyanazokat fogják ismételni. De a bakik még édesebbé teszik a sikereket.

Hogy segítsünk neked elkezdeni, itt van egy lépésről-lépésre útmutató, hogyan képezd ki az új bernáthegyi kiskutyádat. Ezek a tippek felnőtt kutyákra is működnek.

 

Mielőtt elkezdenéd

A kiképzés rengeteg erőfeszítést igényel, és nehéz lehet eldönteni, hol kezdj.

Íme néhány fontos tipp, amit észben kell tartanod, mielőtt elkezdenéd a bernáthegyid kiképzését:

  • Légy pozitív.
  • Maradj következetes.
  • Felügyeld a kutyádat.
  • Használj kattintó eszközt.
  • Jutalmazd finomságokkal.

 

A 10 tipp a bernáthegyi kiképzéséhez

1. Készíts kiképzési tervet

A bernáthegyik szeretnek emberek körül lenni, így nagy családokban élvezik az életet. A kiképzés azonban kihívást jelenthet, ha nem mindenki tartja magát ugyanahhoz a módszerhez. Ha nem vagy biztos abban, hogy a család egy másik tagja hogyan képezi a kutyát, összezavarhatod a bernáthegyidet.

Ezért a kiképzési terv életmentő lehet. Mielőtt hazaviszed a bernáthegyidet, döntsd el a kiképzési rendszeredet, és győződj meg róla, hogy mindenki a családban hajlandó követni azt. Ne felejtsd el bevonni a gyerekeket is, ha már elég idősek. Felügyelned kell őket, de ha dolgoznak az új kiskutyával, az segít nekik megtanulni tiszteletben tartani egymást.

bernáthegyi, kiképzés, kutyakiképzési tippek, bernáthegyi, kutyanevelés, engedelmességi tréning, pórázkiképzés, szobatisztaságra nevelés, kutyák szocializációja, kutyaképzési ülések

2. Kezd az első naptól

Sok új kutyatulajdonos halogatja az új kiskutya kiképzését, mert úgy érzi, még nem elég öreg, vagy időre van szüksége, hogy beilleszkedjen a házba. De akár felnőtt bernáthegyit fogadsz örökbe, akár 8 vagy 12 hetes kiskutyát, az első naptól kezdened kell a kiképzést.

Ez nem azt jelenti, hogy rögtön a legnehezebb dolgokkal kell kezdened. Ne várjad el, hogy a bernáthegyid rögtön tudja, hova kell mennie a vécére. Azonban lépéseket tehetünk annak bemutatására, hogy hol kellene elvégeznie a dolgát, és még azt is, hogy hogyan kell viselkednie az étkezések alkalmával, ez segíti az átmenetet az otthonodba.

Ez megakadályozza, hogy rossz szokásokat tanuljon meg, miközben magától próbálja kitalálni a dolgokat, így később nem kell kijavítanod őket.

3. Pórázkiképzés

Két oka van annak, hogy a pórázkiképzés alapvető. Az első az, hogy segíthet megtartani vagy visszanyerni az irányítást a bernáthegyid felett, miközben kiképzed őket. Miután továbblépsz a zavaró tényezők bevezetésére, a póráz biztonsági hálóként funkcionál, hogy a kis bajkeverőd bajba ne kerüljön, miközben megtanul viselkedni.

A második ok az, hogy biztosítsa a jó viselkedést a séták alatt. A bernáthegyik nagy és erős kutyák. A jó póráz szokások biztosítják, hogy ne kerüljenek veszélybe magukat vagy téged, különösen, ha forgalmas út mellett élsz.

bernáthegyi, kiképzés, kutyakiképzési tippek, bernáthegyi, kutyanevelés, engedelmességi tréning, pórázkiképzés, szobatisztaságra nevelés, kutyák szocializációja, kutyaképzési ülések

4. Szobatisztaságra nevelés

Talán a legkacifántosabb része a kiskutya tulajdonlásnak a szobatisztaságra nevelés. A bernáthegyi kiskutyák sem kivételek a gyakori kinti pisilés szükségességének, és a szobatisztaságra nevelési technikád létfontosságú. Ez sem egy olyan folyamat, amit siettetni lehet, és fel kell készülnöd arra, hogy folyamatosan lesz rendetlenség a házban, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy a kiskutyád végre megértette a dolgot.

Vidd ki a bernáthegyidet a szabadba vagy a pisilőhelyére az első dolgok között reggel, az utolsók között este, étkezések vagy italok után, és gyakran egész nap. Minél gyakrabban mész ki, annál jobb, de soha ne szidd meg a kiskutyádat egy hibaért. Ehelyett összpontosíts arra, amikor jól csinálja.

5. Engedelmességre tanítás

Az engedelmesség, mint a szocializáció, nem az a dolog, amit kihagyhatnál a bernáthegyiddel. Lehet, hogy nem érdekelnek az engedelmességi versenyek, de az alapvető parancsok hasznosak lesznek a mindennapi életedben. Ez szintén alapvető része a többi kiképzésüknek. A pórázkiképzés, a szocializáció és a szobatisztaságra nevelés mind hasznát vehetik a kutya engedelmességének megértésének.

Kezd az alapvető parancsokkal, mint a „ülj”, „maradj” és „hagyj”, és a visszahívásukkal. Ezután haladhatsz tovább a fejlettebb parancsokra, és még néhány szórakoztatót is megtanulhatsz, mint a pacsi vagy a kézfogás.

6. Ne hagyd ki a szocializációt

A bernáthegyi talán a Föld egyik legbarátságosabb fajtája, de méretük ijesztővé teheti őket, különösen, ha túlságosan izgatottak. A szocializáció minden kutya számára kötelező, de különösen fontos, ha nagy fajtákról van szó.

Ne felejtsd el elvinni a bernáthegyidet kutyabarát helyekre, hogy bemutathasd őket idegeneknek és más kutyáknak. Jutalmazd a jó viselkedésüket, és emlékezz arra, hogy megerősítsd az engedelmességi parancsaikat is. Minél többet szocializálsz, annál valószínűbb, hogy a kiskutyád magabiztos felnőtté válik.

A kölyök órák kiváló erőforrás. Találkozhatsz más kutyatulajdonosokkal és kiskutyáikkal, és néhány kiképzési tippet is tanulhatsz a folyamat során.

7. Tartsd szórakoztatóan az üléseket

Amikor valami újat tanulsz, mindig jobb, ha élvezed. A kutyák is profitálhatnak a szórakoztató kiképzési ülésekből, még akkor is, ha olyan lelkesek, mint a bernáthegyi. Minél szórakoztatóbb a kutyád számára, annál inkább társítja a kér

8. Korrigáld a nem kívánt viselkedést

Ahhoz, hogy megakadályozd bernáthegyi kutyádat a rossz szokások kialakításában, elengedhetetlen, hogy azonnal korrigáld a nem kívánt viselkedést. Ezért fontos a felügyelet a kiképzés során, akár egy kölyök, akár egy felnőtt kutya esetében.

Közel kell lenned, hogy figyelhesd a kutya viselkedését, és készen állj arra, hogy átirányítsd a figyelmét a helyes viselkedésre. Így dicsérheted meg őt a sikerért, ahelyett, hogy megszidnád, amikor hibázik. A szobatisztaságra nevelés során különösen hatékony, ha elkapod a kutyát, mielőtt a szőnyegre pisilne, és kiviszed a kijelölt helyre vagy a szabadba.

bernáthegyi, kiképzés, kutyakiképzési tippek, bernáthegyi, kutyanevelés, engedelmességi tréning, pórázkiképzés, szobatisztaságra nevelés, kutyák szocializációja, kutyaképzési ülések

9. Térj vissza az alapokhoz

Időnként szükséged lesz arra, hogy lépj egy lépést hátra a kiképzésben. Lehet, hogy a kölyöknek éppen rossz napja van, vagy amit tanul, még nem kattant be teljesen. Ez elkeserítő és zavaró lehet, ha az elmúlt napok során sorozatos sikereket ért el, de mégis fontos része a bernáthegyi kiképzésének.

Ne hagyd, hogy a hibák csalódást okozzanak vagy mérgesítsenek. Maradj pozitív, és csak lépj egy lépést vissza. Térj vissza olyan dolgokhoz, amelyekről tudod, hogy a kutyád érti őket, még ha ezek nagyon egyszerű dolgok is, mint amikor lefekszik, ha megkéred. Dicsérd meg az erőfeszítést, amit tesz az utasításaid követéséért, még ha nem is érti teljesen.

10. Zárd sikerrel

Az ülések röviden és szórakoztatóan tartása mellett minden alkalommal sikerrel kell végezned. Nem számít, milyen nagy a siker. Amíg a bernáthegyi kutyád még a legkisebb előrelépést is megtette az ülés végére, jó időpontban van a befejezésre.

Az ülések pozitív hangulatban való befejezésével ösztönözöd a bernáthegyidet, hogy élvezze a veled való kiképzést. Ugyanolyan keményen fog próbálkozni legközelebb, és lehet, hogy még meg is lep téged!