Megosztás

24 Bundás Kutyafajta Felhő-szerű Szőrzettel

Bár minden kutya szerethető, néhány ember vonzódik bizonyos “kinézetekhez” egy kutyusban. Ha Ön is azok közé tartozik, akik elolvadnak a puha, felhőszerű szőrzettel rendelkező kutyák láttán, szerencséje van! Több tucat kutyafajta létezik, amelyek megfelelnek ennek a leírásnak. Bundás megjelenésük gyakran olyan, mintha egy imádnivaló plüssállat lenne – néhányuk még mackószerű is –, és nincs is annál jobb érzés, mint a vastag, puha szőrzetükön végighúzni a kezünket simogatás közben.

Bundás kutyák érdekességei

Ha még soha nem volt bundás kutyája, az Amerikai Kennel Klub (AKC) szerint van néhány dolog, amit tudnia kell.

  • A legtöbb bundás kutyának aljszőrzete van – egy második réteg szőr, amely szigeteli őket a hideg időjárásban, és ez adja a bundás megjelenésüket. Ez a finom, bolyhos szőr az, ami leggyakrabban hullik – mindenhol a kanapén vagy kedvenc pulóverén.
  • A legtöbb bundás kutya rengeteg szőrt hullat, különösen, amikor tavasszal és ősszel „fújják” az aljszőrzetüket.
  • A bundás kutyák gondozása elkötelezettséget igényel, mivel gyakori kefélést igényelnek, különben a szőrük összegubancolódhat és csomósodhat. Érdemes lehet rendszeres, professzionális ápolást fontolóra venni. Ezenkívül szüksége lesz egy jó porszívóra is!
  • Ezeket a bundás kutyákat többnyire hideg éghajlatra és hóra tenyésztették, így nem bírják a meleget. Meleg időben ne hagyja őket hosszú ideig a szabadban, és ne hagyja, hogy túlhevüljenek a testmozgás során. Sok vízre, légkondicionált beltérre és lehetőleg hűvös csempepadlóra van szükségük, hogy lefekhessenek.
  • Néhány bundás kutyafajta nem hullatja a szőrét, és hipoallergén fajtaként ismertek, ami ajánlott az allergiás emberek számára.

Mit kell tudni, mielőtt bundás kutyát vásárolna?

Mielőtt új bundás vagy göndör szőrű kutyát vásárolna, ne felejtse el ellenőrizni a helyi menhelyet, ahol egy szeretnivaló szőrgolyó várhat Önre, hogy hazavigye. Egy másik okos lehetőség: Próbálja meg elérni a fajtaspecifikus mentőcsoportokat a környékén. Vagy ha olyan kutyát szeretne, amelyet gondosan kiválasztottak a jó egészség, temperamentum és fajtajellegű kinézet érdekében, lépjen kapcsolatba egy megőrző tenyésztővel a fajta nemzeti szülőklubján keresztül.

Kis bundás kutyák

Játék és törpe uszkárok

bundás, törpe uszkár

A klasszikus ölbeli – vagy táskás! – kutya, a játék és törpe uszkárok kis csomagok hipoallergén, nem hulló örömök. Az uszkárokat az egyik legokosabb kutyafajtának tartják, így könnyen szobatiszták és pórázra szoktathatók, sőt, még néhány aranyos trükköt is megtaníthatunk nekik, különösen, ha egy kutyakeksz is benne van a dologban. A nem hulló nem jelent nem karbantartást. Az uszkároknak rendszeres kefélésre van szükségük; különben a szőrük összegubancolódik. Ha nem nyírják rendszeresen, a szőrük nagyon hosszú, csomós és gubancos lehet, ezért látunk olyan sok uszkárt a kutyakozmetikában.

A Törpe Uszkár Tartása: Meglepetések és Tanulságok

Coton de Tulear

A Coton de Tulear híresen bundás kutya, puha, pamutszerű szőrzetéről ismert. Ezeket a kutyákat az AKC hivatalosan csak egy évtizede ismerte el, de évszázados történelemmel rendelkeznek, amely Madagaszkáron keresztül vezet – valójában a Tulear városról kapták a nevüket, amely ma Toliara néven ismert. A Coton de Tulear hűséges társ, és az AKC szerint vidám és szeretetteljes kutya, aki szereti a bohóckodást. Ha van egy Coton de Tulear-ja, akkor nem csak egy bundás szőrzetet kap – ők is tudnak két lábon járni.

coton de tular bundás

Bichon frisé

Az eredeti bolyhos kutya, a bichon frisé, billowing fehér szőrével és fekete gombszemével és orrával szinte komikusan aranyos. Annak ellenére, hogy ennyi szőrük van, a bichonok viszonylag keveset hullatnak, és bár nem teljesen hipoallergének, mégis jó választás azok számára, akik enyhe háziállat-allergiában szenvednek. Hetente néhányszor ki kell kefélni őket, hogy megszüntessék az aljszőrzet hullását. Gyakran kell őket nyírni is, hogy megőrizzék mackós megjelenésüket, így ezek a kis dívák rendszeresen járnak a kutyakozmetikába. De a bichonok nem primadonnák – ezek a vidám, barátságos kutyák mindenkit megszeretnek, akivel találkoznak!

bundás bichon frisé

Shih Tzu

Egykor a kínai királyi család ölebjei voltak, a Shih Tzuk régóta kedvelt toy fajták az Egyesült Államokban. Hosszú, selymes, bolyhos szőrzetük a padlót söpri, ha nem nyírják – ha valaha is látott egy Shih Tzut előtte és utána a kutyakozmetikában, az olyan, mintha két különböző kutyát látna! A játékos, szeretetteljes Shih Tzuk imádnak időt tölteni emberi társaikkal, és jobban elégedettek egy rövid sétával a kávézóba, mint egy futással a kutyaparkban. Ráadásul a Shih Tzuk azon kevés fajták egyike, amelyeknek saját hajkiegészítőik vannak – csatok, masnik és hajgumikkal, hogy hosszú szőrüket távol tartsák a szemüktől.

shih tzu

Cockapoo

A cockapoo, amely egy cocker spániel és egy törpe uszkár keresztezése, az 1960-as években jelent meg, és hamarosan népszerű társállattá vált, különösen a lakásokban élők körében. Szőrük puha és selymes, és lehet hullámos, göndör vagy egyenes. De mivel félig uszkárok, csak mérsékelt mennyiségű szőrt hullatnak. Azonban a felnőtt cockapook szőre akár hat hüvelyk hosszú is lehet, így érdemes őket rendszeresen nyírni. Édes cockapoo tény: Mivel ez a keverék érzékeny a szükséget szenvedők iránt, ideális társállat lehet fogyatékkal élő és speciális igényű gyermekek és felnőttek számára.

cockapoo

Máltai

Egy másik kutya, akinek saját doboza van hajgumik és masnik számára, a máltai  fajta híres hosszú, ragyogó fehér szőréről, amely a földet súrolja, ahogy sétálnak. És mint a bichonok, gombszemük és orruk ellenállhatatlanná teszi őket. De ennek a királyi megjelenésnek ellenére ezek a kicsik kevés szőrt hullatnak, és édes, barátságos családi kutyák. De legyen kéznél a kutyakefe, mert naponta kell kefélni őket, hogy bundájuk ne gubancolódjon össze.

Mit ehet a máltai selyemkutya?

Papillon

Egy pillantás a papillon magas, hegyes, legyezőszerű, nagy füleire, és tudni fogja, honnan kapta nevét – a papillon franciául pillangót jelent. Ezek a szárnyas csodák toy méretűek, de kiváló sportolók, és kiválóan teljesítenek az agility tréningben. Hosszú, selymes szőrük rendszeres kefélést igényel, hogy megakadályozza a csomók és gubancok kialakulását, de egyébként alacsony karbantartást igényel. Nincs aljszőrzetük, de a papillonok hullatják a szőrüket, különösen nyáron és ősszel.

papillon bundás

Lhasa apso

„Szakállas oroszlánkutyáknak” hívják őket szülőföldjükön, Tibetben, a Lhasa apso-k egykor magashegyi buddhista kolostorokat őriztek. Egy háztartásban mindig készen állnak arra, hogy figyelmeztessék családtagjaikat és megvédjék őket a veszélytől. Hosszú, bolyhos, selymes szőrzetük meglepően szőrhullásmentes, bár rendszeres kefélést igényelnek, valamint kéthetente fürdetést. Szőrüket hagyhatják hosszúra és szabadon áramlóan, vagy adhatnak nekik egy rövid „kölyök vágást”, amely kiemeli édes szemeiket.

lhasa apso

Havanese

A látszat csal. A havanese-nek hosszú, puha szőrzete van, ami miatt hideg időjárású kutyának tűnhet. De ez a népszerű, szeretetteljes fajta Kubában fejlődött ki, és szőrzete valójában védi őt a hőtől és a naptól. A havanese-ek kevés szőrt hullatnak, így jó választás lehet az allergiások számára. De az a hosszú szőr gyakori kefélést igényel. Szerencsére, ha úgy dönt, hogy levágja a havanese szőrét, ugyanolyan aranyosak rövid hajjal, mint hosszúval!

havanese

Pomerániai

 

Magas energiaszintű, bolyhos kutyák, a pomerániaiak – az egyik legnépszerűbb kutyafajta – úgy tűnik, mintha csak szőrük lenne, és ez valahol igaz is. Maximum hét fontot nyomnak, bár dús, kétszínű bundájuk miatt sokkal testesebbnek tűnnek. Gyakori kefélést igényelnek, hogy kikeféljék az aljszőrzetet; különben szőrcsomókat találhat a házban. Ez az a bundás kutya, akinek a szőrét nem szabad rövidre vágni – szüksége van a sűrű bundára, hogy melegen tartsa télen és hűvösen nyáron. Ráadásul milyen cuki az a göndör farok?

pomerániai

Közepes méretű bundás kutyák

Shetlandi juhászkutya

A shetlandi juhászkutyák, vagy Sheltie-k, hasonlítanak a miniatűr collie-kra, és sok közös vonásuk van nagyobb rokonaikkal: Nagyon intelligensek és könnyen képezhetők, nagyszerű családi kutyák és természetes pásztorok. Hosszú, bundás szőrük és vastag aljszőrzetük van – tökéletes a skót telekre, de nem annyira a kanapéjára. Ezek az engedékeny kutyák legalább heti kefélést és gyakori csomókiszabadítást igényelnek.

shetlandi bundás

Chow chow

Két fő tulajdonság különbözteti meg a chow chow-t, amit néha csak chow-nak hívnak: fekete nyelve és vastag, bolyhos szőrzete és oroszlánszerű sörénye. Az egyik legrégebbi fajta a világon (kínai kutyafajta, amelynek lenyűgöző története van), a chow chow-kat használták társállatként, őrkutyaként és vadászkutyaként. Erős védelmező ösztönük van, és a legjobban olyan otthonokban érzik magukat, ahol nincsenek más kutyák. A chow valójában két szőrtípusban létezik: durva és sima. Mindkettő vastag és puha, de a durva hosszabb. A sűrű aljszőrzetük ellenőrzéséhez kefélje őket hetente két-három alkalommal, különösen a vedlési szezonban.

chow wow

Amerikai eszkimó kutya

Ezek a közepes méretű fehér szőrgombócok nevük ellenére Németországból származnak; a hazafiasabb nevet az első világháború idején kapták. Rövid, vastag aljszőrzetük segít a bolyhos megjelenésüknek hosszabb külső szőrzetükkel. Ezek a gyerekbarát, szeretetteljes kutyák hullatnak, és hetente legalább egyszer kell őket kefélni, a vedlési szezonban többször is.

amerikai eszkimó bundás

Ausztrál juhászkutya

Ez a dús szőrű kutya erős munkamorállal és rendkívül okos. Többféle színben kapható, és néhánynak gyönyörű, jeges kék szemei vannak – vagy akár két különböző színű szeme is lehet. Rendkívül okos és rendszeres testmozgást és stimulációt igényel, ezek a barátságos kutyák nagyszerű kiegészítést jelentenek az aktív családok számára. Bundás aljszőrzetük gyakori kefélést vagy gereblyézést igényel, különösen a vedlési szezonban és miután kint játszottak az udvaron.

ausztráliai juhászkutya

Border collie

Ausztrál rokonaikhoz hasonlóan a border collie-k is hihetetlenül intelligensek, aktív kutyák, akiknek rendszeres tevékenységekre van szükségük, mint például az agility pályák vagy akár terelés. Addig fognak labdát kergetni és visszahozni, amíg gazdájuk össze nem esik a kimerültségtől. Kettős szőrzetüket hetente néhányszor kell kefélni, és figyelmeztetés: a border collie-k szeretnek sárban játszani! Ezek a hűséges, fürge kutyák a legjobbak azoknak a gazdáknak, akik sok időt tudnak rájuk fordítani.

border collie

Nagy bundás kutyák

Szent Bernáthegyi

A svájci és olasz Alpokban rekedt utazók megmentéséről híres Szent Bernáthegyi óriások hűséges, játékos kutyák, és nagy bohócok lehetnek. Mind a hosszú-, mind a rövid szőrű változatok jelentős szőrhullást produkálnak, így gyakori kefélést igényelnek. A Szent Bernáthegyiek nem bírják a forró időt vagy a tartós testmozgást. Pajkos kölyökként boldogan elnyugszanak, ahogy érettebbé válnak.

szent bernáthegyi

Szamojéd

Sok aranyos, fehér szőrgombóc kutya van, és a Szamojédok a legnagyobbak közé tartoznak. Ez a munkakutya Szibériában kezdte pályafutását, ahol rénszarvasokat terelt és védett mínusz 60 fokos hőmérsékleten. A legtöbb Szamojédnak most könnyebb életmódja van, de még mindig szeretik a játékot vagy a testmozgást. Ultra vastag kettős szőrzetük egész évben hullik, így legyen kész a kutyakefe! Érdekesség: Ők az egyik legjobb orosz kutyafajta, amely érdekes történelemmel rendelkezik.

szamojed

Szibériai husky

Gyakran egy kék és egy barna szemmel, elegáns Szibériai huskyk barátságosak a gyerekekkel és más állatokkal. Erős üldözési ösztönük van, és szükségük van helyre a futáshoz – bár nem feltétlenül egy szánkó húzására az Északi tundrán. Az eredeti hideg éghajlathoz szigetelve, ezek a szépségek gyakori kefélést igényelnek, de ritka fürdetést – az egyik legtisztább fajta.

szibériai husky

Óangol juhászkutya

Peekaboo! Az óangol juhászkutyák híresek mesés bundás szőrzetükről, beleértve a szőrzetet, amely gyakran eltakarja a szemüket és komikus megjelenést kölcsönöz nekik. Bár egy óangol juhászkutya lehet a család bohóca, szőrzete gondozása nem vicc – hetente többször kell kefélni, és mancsuk szőrét is nyírni kell, hogy megakadályozzuk a csomók és kosz felhalmozódását. És óangol juhászkutya tulajdonosok, figyelem: a szőrhullás elkerülhetetlen.

óangol

Rough collie

Hosszú orruk és keskeny arcuk miatt megkülönböztethető rough collie-k is rendelkeznek luxusos, dús szőrrel, amely rendszeres kefélést igényel, különös figyelemmel a fülek és farok környékére, ahol a csomók kialakulhatnak. A collie-k hűségükről és barátságosságukról voltak ismertek jóval azelőtt, hogy Lassie megjelent volna, és továbbra is rendkívül szerető családi kutyák maradnak, különösen a kisgyermekekkel.

rough collie

Tibeti masztiff

A kutyafajták óriása, a tibeti masztiff akár 150 fontot is nyomhat – amelynek csak egy része a hatalmas mennyiségű szőr! A tibeti hegyekben elég hideg van, és ez az ősi fajta még mindig rendelkezik a sűrű szőrrel, hogy ezt bizonyítsa. Évente kétszer hatalmas vedlést várhat el, és a többi időszakban legalább heti kefélést.

tibeti masztiff

Újfundlandi

Számítson szőr- és nyálfröccsenésre, amikor egy édes, vidám újfundlandit fogad be otthonába. Ezek a szelíd óriások vízi kutyák, és eredetileg mentőkutyaként és halászok segítőiként használták őket Kanadában. Az újfundlandiak még mindig imádnak úszni, így ha megajándékozza őket egy tó vagy strand látogatásával, az boldoggá teszi őket. Ezek a nagy szépségek legalább hetente egyszer kell kefélni, és a vedlési szezonban készüljön fel a porszívózásra.

újfundlandi

Bernáthegyi pásztorkutya

Kifejezésükkel és viselkedésükkel hasonlóak svájci fajtársaikhoz, a Szent Bernáthegyihez, a bernáthegyi pásztorkutyákat terelésre tenyésztették, nem hóban rekedt utazók megmentésére. Manapság nagyszerű családi háziállatok, különösen a gyermekekkel. Kettős szőrzetük évente kétszer cserélődik, így számíthat jelentős szőrhullásra. Rendszeres kefélést és kibogozást igényelnek.

Bernáthegyi pásztorkutya

Pireneusi hegyikutya

Magas, bundás és rendkívül tudatosak a környezetükről, a Pireneusi hegyikutyák – nevüket a nyugat-európai hegyláncról kapták – eredetileg juhászkutyaként használták, mindig készen állva a medvékkel, farkasokkal vagy juh tolvajokkal való küzdelemre. Manapság ezek az erős akaratú, bundás kutyák nagyszerű családi társak lehetnek, de szilárd, következetes kézre van szükségük. És az a fehér, bolyhos szőrzet? Számíthat egy látványos tavaszi vedlésre, amelyet (nagyjából) enyhíthet a gyakori kefélés.

pireneusi bundás

 

Categorized in:

Kutyafajták,

Last Update: május 24, 2024