Megosztás

6 ok, hogy miért van fehér nyelve időnként a kutyának?

Általában észreveszed, ha a kutyád nincs jól; legyen szó letargiáról, étvágytalanságról vagy arról, hogy egyszerűen nem úgy viselkedik, mint általában. De vajon megnézted már a kedvenced nyelvét, amikor rosszul érzi magát? És miért is? Mert egy kutya nyelvének színe sok mindent elárulhat!Ha észrevetted, hogy kedvenced nyelve fehér vagy rendkívül halvány, annak oka van – legalább hat oka. A fehér nyelv egyértelmű aggodalomra ad okot, és akár más betegség jeleit mutatja, akár nem, mindenképpen vidd el állatorvoshoz sürgős ellenőrzésre.

A 6 ok, amiért a kutyának fehér nyelve lehet

Íme hat ok, amiért a kutya nyelve fehér (vagy halvány) lehet, és mit kell tenned ilyenkor.

1. Vérszegénység

Az egyik ok, amiért a kutya nyelve fehér lehet, a vérszegénység, ami komoly egészségügyi probléma. Mi a vérszegénység? Olyan állapot, amikor a szervezetben csökken a vörösvérsejtek száma, vagy alacsony a vörösvérsejtekben található hemoglobin mennyisége. A hemoglobin egy olyan fehérje, amely oxigént szállít a szervezetben a vörösvérsejtekben, és ez adja a vér vörös színét. A vérszegény kutyáknak fehér vagy halvány nyelvük lehet, és az ínyük is halvány lesz (kivéve, ha sötét pigmentált ínyük van).
A vérszegénység a vérsejtek elvesztéséből (vérzés), a vörösvérsejtek termelésének csökkenéséből (csontvelő betegség), vagy a vörösvérsejtek pusztulásából (hemolízis) eredhet. Fokozatosan alakulhat ki hetek vagy hónapok alatt, vagy órák/napok alatt.

Észreveheted még az étvágy hiányát és a megnövekedett szívverést; talán még azt is észreveszed, hogy kutyád földet eszik, mivel a vérszegény kutyák ezt teszik, hogy pótolják a szervezetükben hiányzó vasat.

Ha úgy gondolod, hogy kedvenced vérszegény, vidd el állatorvoshoz egy ellenőrzésre, hogy megállapítsák az alapjáratú okot.

Szomorú, fáradt beagle kutya a kanapén. Beteg kutya. fehér nyelv, vérszegénység, állatorvosi ellátás, gombás szájgyulladás kutyáknál, kutya leukémia, sokk állapot kutyáknál
Kép forrása: ALEX_UGALEK, Shutterstock

2. Vérzés

Egy másik ijesztő ok, ami fehér nyelvet okozhat a kutyáknál, az súlyos vérzés. Ha a kutyád sebződik meg, valószínűleg rögtön észreveszed.azonban, ha a kutyád belsőleg vérzik, ez nem lehet olyan nyilvánvaló. A vérerekben keringő vér hiánya miatt a nyelv és az íny fehérre vagy halvány rózsaszínre változik. Számos okból kifolyólag szenvedhet belső vérzést egy kutya, például rák, mérgező anyagok lenyelése, vagy autó által való elütés következtében. Vér is veszíthet az emésztő- vagy vizeleti rendszerbe.
A belső vérzés jelei a vérzés forrásától függően változhatnak, de a következőket tartalmazhatják:

 • gyengeség és letargia
 • fájdalmas vagy duzzadt has
 • köhögés, esetleg vérrel
 • vér a vizeletben vagy ürülékben, vagy sötét barna-fekete széklet
 • a fülek és/vagy a lábak hidegnek érződnek
 • lihegés vagy növekedett légzési erőfeszítés

Azonnal vidd el kutyád az állatorvoshoz, ha ezeket a jeleket látod!


3. Sokk

A kutyád testét érő sokk is fehér nyelvet eredményezhet. Ez nem az a típusú sokk, amit meglepetéskor vagy ijedtségkor kapsz. Számos különböző típusú sokk létezik, mindegyik sürgős állatorvosi kezelést igényel.

 • Hipovolemiás sokk – a keringő vér mennyiségének csökkenése miatt. Ez vérzés, kiszáradás, koagulopátia (véralvadási probléma) vagy fehérjevesztés következménye lehet.
 • Kardiogén sokk – a szívműködés zavara csökkentheti a vér hatékony keringését a szervezetben.
 • Distributív sokk – ez a sokktípus akkor fordul elő, amikor a perifériás véredények hirtelen tágulnak, ami vérrnyomáscsökkenést okoz. Ez mérgezés, fertőzés (szepszis), anafilaxia vagy trauma következménye lehet.
 • Hipoxikus sokk – amikor a vér nem képes oxigént szállítani a szervezetben, pl. vérszegénység, tüdőbetegség esetén.
 • Metabolikus sokk – ez a sokkforma nem a keringési rendszert érinti, hanem súlyos energiaveszteségből ered, pl. alacsony vércukorszint, elektrolit-egyensúlyhiány, szepszis miatt.

A sokk szinte kivétel nélkül halálos, ha nem kezelik gyorsan. Ha gyanítod, hogy kutyád sokkot kapott, sürgősen vidd állatorvoshoz.

Gyönyörű beagle kutya fekszik az állatorvosi vizsgálóasztalon. Két állatorvos vizsgál egy beteg és ijedt kutyát sztetoszkóppal fehér nyelv, vérszegénység, állatorvosi ellátás, gombás szájgyulladás kutyáknál, kutya leukémia, sokk állapot kutyáknál
Kép forrása: Beach Creatives, Shutterstock

4. Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás (más néven hipotenzió) okozhatja, hogy kedvenced elájul, zavart vagy összezavart állapotba kerül, és rossz lesz a keringése (innen a fehér nyelv). Ha ez okozza a kutyád fehér nyelvét, akkor azt is észreveheted, hogy sokkal több vizet iszik (és többet is vizel), valamint általános gyengeségben szenved.
Az alacsony vérnyomás fokozatosan alakulhat ki egy alapbetegség miatt, vagy hirtelen, sokk vagy hipovolémia következtében. Ha azt szeretnéd megtudni, hogy kutyádnak alacsony-e a vérnyomása, ellenőrizheted a kapilláris újratöltési idejét, ha biztonságosan meg tudod vizsgálni a kutyád ínyét. Ha lenyomod az ínyt (sötét pigmentált ínyű kutyáknál próbálj meg találni egy rózsaszín területet), a lenyomott terület elhalványul/fehéredik. Normál vérnyomású kutyánál a véráramlás 1-2 másodperc alatt visszatér ebbe a helyre. Ha ennél több időbe telik, fordulj állatorvoshoz. Ha az íny túl halvány ahhoz, hogy megfelelően elvégezd ezt a tesztet, sürgősen indulj az állatorvoshoz.


5. Leukémia

Számos típusú rák érintheti a kutyákat, beleértve a leukémiát is. A leukémiás kutyák gyakran vérszegények lesznek, ami fehér nyelvet okoz. Ez a ráktípus akkor fordul elő, amikor a csontvelő rendellenes fehérvérsejteket termel, amelyek elterjednek a szervezetben, a véráramban, a nyirokrendszerben, a májban és a lépben. Ezek a rendellenes sejtek megakadályozhatják a csontvelőt abban, hogy normál vörösvérsejteket termeljen, ami vérszegénységhez vezet. Ebben az esetben a nyelv és az íny is halvány vagy fehér lehet, akárcsak a vérszegénység esetében.
A leukémia további jelei közé tartoznak a megduzzadt nyirokcsomók, csökkent étvágy, letargia és a megduzzadt has (a megnagyobbodott lép és/vagy máj miatt).

Ha látod ezeket a jeleket, még a halvány nyelv nélkül is, sürgősen látogass el az állatorvoshoz. Sajnos a leukémia ritkán gyógyítható, de minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál nagyobb esélye van kedvencednek, hogy hónapokat, sőt éveket éljen remisszióban.

beteg ausztrál juhászkutya fehér nyelv, vérszegénység, állatorvosi ellátás, gombás szájgyulladás kutyáknál, kutya leukémia, sokk állapot kutyáknál
Kép forrása: Irini Adler, Pixabay

6. Gombás szájgyulladás

A gombás szájgyulladás, más néven orális szájpenész, a Candida albicans gomba túlszaporodása miatt keletkezik. A kutya szervezetében túl sok ebből a gombából irritációt és gyulladást okozhat az ínyben, nyelvben, torokban és a száj puha szöveteiben. Nem túl gyakori, de lehetséges oka a kutya fehér nyelvének. Általában olyan kutyáknál fordul elő, akik hosszú ideig szedtek antibiotikumokat, vagy akiknek gyengült az immunrendszere (pl. hypothyreosis, Cushing-szindróma, kemoterápiás kezelés).
A gombás szájgyulladásra általában a következő jelek utalnak: rendkívül rossz lehelet, ínygyulladás, nyitott vagy vérző sebek a nyelven és nyáladzás. Ez az állapot gyorsan nagyon fájdalmassá válhat, ezért ha úgy gondolod, hogy kedvenced szenved ebben a betegségben, azonnal vidd el állatorvoshoz.

Egyéb lehetséges okok a fehér nyelvre

 • A kiszáradás vastaggá teheti a kutya nyálát, ami bevonja a nyelvét, és fehérnek láttatja azt.
 • A fogbetegség is vastagíthatja a nyálát és a gennyet, ami bevonja a kutya nyelvét, így az fehér vagy halvány lehet.

Következtetés

Ha észreveszed, hogy a kutyád nyelve fehér, az komoly bajra utalhat, és ahogy láthatod, számos olyan állapot állhat a háttérben, amelyek fehérre változtathatják a kutya nyelvét és ínyét. Néhány probléma sürgősebb és veszélyesebb, mint mások, de minden esetben a lehető leghamarabb vidd el a kutyád az állatorvoshoz, hogy mielőbb megkezdődhessen a kezelése bármilyen egészségügyi problémára.
Lásd még:


Kiemelt kép forrása: VeronArt16, Shutterstock

SEO leírás: Miért fehér a kutya nyelve? Ismerd meg a 6 lehetséges okot és a megoldásokat.
SEO kulcsszavak: kutya fehér nyelv, vérszegénység, kutya egészségügyi problémák, állatorvosi ellátás, gombás szájgyulladás kutyáknál, kutya leukémia, sokk állapot.