Megosztás

7 tipp, Hogyan legyen szobatiszta a németjuhász kölyök

Izgalmas időszak egy németjuhász kölyök hazahozatala! Ezek a kutyák a legokosabbak közé tartoznak a világon, az engedelmességi és munkaintelligencia terén összességében a harmadik helyet foglalják el, de még mindig szükségük van a képzésedre és irányításodra, hogy jól viselkedjenek és szobatiszták legyenek. Ez itt a szobatisztaságra szoktatás, de hogyan is csináljuk?Ebben az útmutatóban hét tippet és trükköt sorolunk fel, hogy németjuhász kölykünk útjára indíthassuk a háztartásban való szobatisztasághoz. Kezdjük! Itt pedig a Német Vizsláról olvashatsz.

 

Lépésről lépésre útmutató a németjuhász kölyök szobatisztaságra szoktatásához

Mielőtt elkezdenéd

Tartsd észben, hogy a következetesség kulcsfontosságú a szobatisztaság elérésében. A németjuhászod és bármilyen más képzés során is használj pozitív megerősítést. Soha ne kiabálj vagy üsd meg a kutyádat, ha baleset történik (ami előfordul) – a lényeg, hogy nyugodt környezetet tarts és tereld el a nem kívánt viselkedést.
Mielőtt elkezded a szobatisztaságra szoktatási folyamatot, szerezz be egy megfelelő méretű ketrecet. A ketrec hatékony eszköz a szobatisztaságra szoktatásban, és biztonságos helyet nyújt a kutyusodnak, ha stresszes vagy fáradt. Soha ne használd büntetésként a ketrecet; a kutyusod mindig biztonságban kell éreznie magát benne.

Most pedig térjünk rá a tippekre és trükkökre, hogyan szoktassuk rá a németjuhász kölyköt a szobatisztaságra.

1. Válassz egy WC helyet

A németjuhászok, mint a legtöbb kutya, szokásállatok, és ideális, ha van egy kijelölt hely, ahová a kölyök pisilhet és kakilhat. Az a terület legyen könnyen elérhető és tisztán tartható.
Tipp: Emlékezz, hogy a következetesség kulcsfontosságú bármilyen kutyaképzési módszernél, és mindig ugyanoda vidd vagy vezesd a kutyusodat, ez csak megerősíti, mit várunk el tőle. Mindig dicsérd meg, amikor elvégzi a dolgát.

Németjuhász kölyök megtanulja a pisilést kinti szobatisztaság során
németjuhász, kölyök, szobatisztaságra szoktatás, kutyaképzési tippek, pozitív megerősítés, kölyök etetési ütemterv
Kép forrása: Sara Hahn, Shutterstock

2. Alakíts ki egy napi rutint

Beszéltünk arról, mennyit kell naponta kivinni a kölyköt? Ezért fontos egy ütemterv kialakítása. Amíg a kölyök 8–12 hetes, óránként vigyük ki ugyanarra a kijelölt helyre. Ahogy nő, lassan növelhetjük az időt; például egy 3 hónapos németjuhász kölyök képes lehet 4 órát várni. Folyamatosan növeljük ezt az időt, amíg a kölyök akár 8 órát is képes kibírni.
Tipp: A németjuhászok szeretik a rutint, így igyekezz minden nap betartani az ütemtervet.


3. Határozz meg egy WC parancsszót

Ki kell találnod egy szót vagy kifejezést, amit mindig használj, amikor kiviszed a németjuhász kölyköt pisilni. Néhányan olyan kifejezést választanak, mint „Csináld meg” vagy „Pisilj”. Bármit is választasz, mindig ugyanazt a parancsszót használd, és használd ezt a parancsszót, amikor megközelíted a kijelölt WC helyet. Idővel felismered, mielőtt a kölyök pisilni kell, és ezt a lehetőséget kihasználva ismételd meg a parancsszót, hogy megerősítsd az elfogadható viselkedést.
Tipp: Miután a kölyök elvégezte dolgát, árassz rá dicséretet! Akár azt is mondhatod, hogy „jó fiú” vagy „jó lány”, és örülj neki! Az intelligens németjuhász kölyök megérti, hogy jól csinált valamit, és törekedni fog a dicséretre. Kerüld a felesleges beszédet, hogy ne zavard meg a kölyköt; csak akkor beszélj, amikor a WC parancsszót használod.

Németjuhász kölyök játssza egy kutyajátékkal
németjuhász, kölyök, szobatisztaságra szoktatás, kutyaképzési tippek, pozitív megerősítés, kölyök etetési ütemterv
Kép By: Njegos K, Unsplash

4. Tartsd be az etetési ütemtervet

Az étkezési időpontok kialakítása nemcsak megtanítja a kölyköt a rutinra, de segít neked is megjósolni, mikor kell majd pisilnie. Kerüld a szabad etetést, ami azt jelenti, hogy a kölyöknek folyamatosan hozzáférése van az ételhez. Ez csak inkonzisztenciát okozna a szobatisztaságra szoktatásban.
Tipp: A kölyköt hat hónapos kora alatt naponta háromszor etesd. Azután már csak reggel és este etetheted.


5. Mindig használj pozitív megerősítést

Nem lehet elégszer hangsúlyozni – mindig használj pozitív megerősítést, amikor a kölyköt képzed. Ha kiabálsz vagy negatívan reagálsz, amikor baleset történik, a kölyök csak fél
니 majd tőled, és valószínűleg szorongás alakul ki nála később az életében. Ehelyett adj neki dicséretet, jutalomfalatokat vagy akár kedvenc játékát, ha sikeresen elvégezte a dolgát.
Tipp: Amikor a németjuhász kölyök balesetet okoz (és ez előfordul), mindig alaposan tisztítsd meg a területet egy enzimatikus tisztítósz
rrel, hogy elriaszd a kölyköt attól, hogy ugyanott pisiljen újra.

gyerek és németjuhász kutyus
németjuhász, kölyök, szobatisztaságra szoktatás, kutyaképzési tippek, pozitív megerősítés, kölyök etetési ütemterv
Kép By: Stone36, Shutterstock

6. Próbáld meg elkerülni a WC pelenkák használatát

A WC pelenkák használata jó ötletnek tűnhet, de valójában összezavarhatják a kölyköt abban, hogy hol kell pisilnie. A WC pelenkák azt az érzést kelthetik a kölyökben, hogy rendben van, ha a házban pisil, amit te nem szeretnél.
Tipp: Kerüld a WC pelenkákat, ha sikeresen szeretnéd szobatisztává tenni a németjuhász kölyköt, de vannak helyzetek, amikor szükség lehet rájuk. Például, ha magas emeleten élő lakásban laksz vagy mozgáskorlátozottsággal küzdesz.


7. Légy következetes

A sikeres szobatisztaságra szoktatás kulcsa a következetesség. Nem várhatod el, hogy a németjuhász kölyök megtanulja, mi az elfogadható viselkedés és mi nem, ha nem vagy következetes – ezért fontos betartani a WC és etetési ütemtervet, hogy a kölyköt beilleszthesd egy rutinba.
Tipp: Amint a kölyök hozzászokik, lesznek időszakok, amikor a rutintól eltérően kell pisilnie. Ebben az esetben tanuld meg és figyeld meg a kölyök viselkedését, mivel valószínűleg nyüszíteni fog, vagy még az ajtónál is kaparhat, ha ki kell mennie. Ne felejts el dicsérni, amikor megteszi!

Aranyos németjuhász kölyök játszik a kertben
németjuhász, kölyök, szobatisztaságra szoktatás, kutyaképzési tippek, pozitív megerősítés, kölyök etetési ütemterv
Kép By: Ph.artgraf, Shutterstock

Következtetés

Reméljük, hogy tippeink és trükkjeink segítenek neked sikeresen szobatisztává tenni az intelligens németjuhász kölyköt! A németjuhászok a világ legokosabb kutyái közé tartoznak, és a következetességgel és pozitív megerősítéssel a kölyök hamarosan szobatisztává válik. Sok sikert és boldog éveket kívánunk az új németjuhászoddal!


Kiemelt kép forrása: Alexander Naglestad, Unsplash

SEO leírás: Ismerd meg a németjuhász kölyök szobatisztaságra szoktatásának legjobb módszereit.
SEO kulcsszavak: németjuhász, kölyök, szobatisztaságra szoktatás, kutyaképzési tippek, pozitív megerősítés, kölyök etetési ütemterv