Megosztás

Amiket érdemes tudni a nagytestű kutyafajtákról

Tosa Inu

Ismerkedj meg a Tosával, Japán egyik legnagyobb kutyafajtájával. Ezek az állatok korábban harci célokra lettek tenyésztve, de szerencsére ezek a napok már elmúltak. Most a Tosa élvezi a családi életet. Bár messze áll tőle, hogy lusta kutyafajta legyen. Komolyan veszi szerepét, mint a család tekintélyes és éber őrzője. Egy megfelelően kiképzett és szocializált Tosa nyugodt és szeretetteljes a családjával, de természeténél fogva gyanakvó és tartózkodó az idegenekkel szemben.

tosa inu nagy kutyfajták

Ne feledd, hogy ezt a fajtát kutyaviadalokra tenyésztették, így a Tosád nem feltétlenül fogadja jól az otthonodba látogató más állatokat vagy embereket. „Fokozott ragadozó/préda viselkedést mutathatnak macskákkal és más kisállatokkal szemben, és könnyen üldözőbe vehetik a körülöttük szaladgáló kisgyermekeket, ami az erejük és nagy méretük miatt katasztrofális következményekkel járhat” – mondja Dr. Bell. Más szóval, a Tosák preferálják, ha csak egyetlen háziállatod van, és megéri őket megfelelően kiképezni, különösen, ha kisgyermekeid vannak.

Fajta áttekintése
  • Magasság: 31,75-től 59,69 cm-ig a vállmagasságig
  • Súly: 45,36-tól 90,72 kg-ig
  • Várható élettartam: 10-12 év

Tibeti masztiff

Oroszlánt vagy kutyát hívott meg a házába? Nehéz megmondani a tibeti masztiff ijesztő méretével és sűrű, vastag szőrzetével. Munkakutyaként nagy és domináns őrzőként, valamint független gondolkodóként működik. Erős önérzete van, és magabiztosan feltételezi, hogy egyenrangú, nem háziállat. A tibeti masztiff azonban nyugodt, és nagyon szeretetteljes a családjával, akikre szüksége van a boldogsághoz és a bajkeverés elkerüléséhez. Ha túl sokáig el vannak távolítva Öntől és egyedül vannak, találnak maguknak szórakozási módot, ami nem építő jellegű. (Olvasható: Hatalmas kutya, hatalmas rendetlenség.)

tibeti mastiff nagy kutyfajták

Fajta áttekintése
  • Magasság: 60,96-tól 66,04 cm-ig a vállmagasságig
  • Súly: 31,75-től 68,04 kg-ig
  • Várható élettartam: 10-12 év

Dolgok, amiket érdemes tudni, mielőtt nagytestű kutyát fogadna örökbe

Valószínűleg már gondolt arra, hogy van-e elég helye egy hatalmas kutyának, de van még néhány részlet, amit érdemes megfontolni, mielőtt ilyen nagytestű kutyafajtát fogadna örökbe. Kezdésnek, a óriáskutyák sokat esznek. „Egy 45,36 kg-os kutya napi majdnem öt csészényi kereskedelmi kutyatápot eszik; ezen felül minden további 4,54 kg felett még kb. egyharmad csészével többet,” mondja Lyndsey Larson, VMD, ABVP, állatorvos a Denveri VCA Firehouse Állatkórházban.

Méretük miatt a legnagyobb kutyafajtáknak több gyógyszerre is szükségük van, beleértve a bolha- és kullancsriasztókat is. És a nagy kutyák nagyobb rendetlenséget okoznak a szőrükkel, nyálukkal és mancsaikkal. Mindent egybevetve, nagyobb autóra, nagyobb kutyapiszkáló zacskókra vagy lapátokra, nagyobb ketrecre, nagyobb kutyafekhelyre és nagyobb izomzatra lehet szüksége, hogy megbirkózzon extra nagy kedvencével. Ezek csak néhány súlyos tényező, amit figyelembe kell venni, amikor arra gondol, mennyibe kerül egy ilyen méretű kutya tartása.

 

Kiegészítő információk nagytestű kutyafajták tartásához

Egészségügyi megfontolások

A nagytestű kutyák hajlamosabbak bizonyos egészségügyi problémákra, mint kisebb társaik. Például gyakoribbak náluk az ízületi betegségek, mint az osteoarthritis, ami fájdalmas lehet és korlátozhatja mozgásukat. Az ilyen kutyák gyakran szorulnak speciális ellátásra, mint például ortopéd kutyafekhelyekre, amelyek segítenek csökkenteni az ízületek terhelését alvás közben.

Táplálkozási szükségletek

A nagytestű kutyák táplálkozási igényei különböznek a kisebb fajtákétól. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet biztosítsunk számukra, ami támogatja izomzatukat és csontozatukat. Különös figyelmet kell fordítani a fehérje, a zsír és a kalcium megfelelő arányára, hogy elkerüljük az egészségi problémákat, különösen növekedési időszakukban.

Szocializáció és kiképzés

A nagytestű kutyák kiképzése és szocializációja létfontosságú, hogy kezelhetőek és társaságképesek legyenek. Fontos, hogy már kölyökkorukban elkezdjük őket szoktatni különböző emberekhez, állatokhoz és helyzetekhez. A megfelelő kiképzés nélkül, a nagy méretük miatt akaratlanul is veszélyt jelenthetnek az emberekre, különösen gyerekekre.

nagytestű kutyafajták

Mozgásigény

A nagytestű kutyák sok mozgást igényelnek az egészséges fizikai és mentális állapot fenntartásához. Napi többszöri sétáltatás és játék segíthet abban, hogy energiáikat pozitív módon használják fel. Az elegendő testmozgás hiánya hiperaktivitáshoz vagy destruktív viselkedéshez vezethet, ami különösen problémás lehet, ha egy nagy kutya lakásban él.

Alkalmazkodás a családi élethez

A nagytestű kutyák gyakran nagyon lojálisak és védelmezők a családjuk iránt. Jól alkalmazkodnak a családi élethez, ha megkapják a szükséges figyelmet és szeretetet. Azonban a család minden tagjának tisztában kell lennie azzal, hogyan kezeljék megfelelően a kutyát, hogy elkerüljék a domináns vagy védő viselkedést, ami konfliktushoz vezethet.

Ezek a tényezők segítenek abban, hogy a nagytestű kutyafajták boldog és egészséges életet éljenek a családi körben. Minden leendő és jelenlegi nagytestű kutyatulajdonosnak érdemes figyelembe vennie ezeket a szempontokat, hogy maximális örömüket lelhessék kedvenceikben.