Megosztás

Hogyan képezzünk ki egy akitát: 6 szakértői tipp

Az akiták kiképzése hírhedten nehéz. Azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen kiképezhetetlenek lennének. Egyszerűen csak több időt és ügyességet igényel, hogy megtanítsuk őket megfelelően viselkedni.

Mivel védelmező kutyák, az akiták reaktívvá és túlzottan védelmezővé válhatnak, ha nem kapnak megfelelő kiképzést és szocializációt. Ezért, bár ezeknek a kutyáknak a kiképzése kihívást jelenthet, szükségük van rá, talán még többre is, mint más kutyafajtáknak.

Szerencsére egy akita kiképzése nem jelent kihívást, ha tudod, mit csinálsz. Íme néhány tipp és lépés, amely segít neked a kiképzési folyamatban.

 

Az 6 tipp az akita kiképzéséhez

1. Kezdj a szocializációval

Amint lehet, kezdd el az akita szocializációját. Minden minőségi tenyésztő elkezdi a szocializációt, mielőtt elküldené kutyáit az új otthonukba. Győződj meg arról, hogy a tenyésztő, akitől kutyát fogadsz örökbe, ezt megteszi, és kérdezd meg, mivel ismerkedett meg a kutya, hogy tudjad, honnan kell elkezdened.

A szocializáció nagy része otthon is megtörténhet. Például meghívhatod a barátaidat, hogy játsszanak a kiskutyáddal. Célod, hogy a kutyád minél több emberrel ismerkedjen meg, beleértve a gyerekeket is. Fontos, hogy a kutyád megtanulja, hogy az emberek különböző alakokban és méretekben léteznek, és ez normális. Emellett mutasd be kutyádnak a szokatlan háztartási tárgyakat is, mint például az esernyők és a porszívók.

Amint a kutyád megkapta az első oltásokat, kezdj el kirándulásokat szervezni a házon kívül. A kiskutya órák csodákat tehetnek, mivel ezek biztosítják a kutyádnak a lehetőséget, hogy más kutyákkal és emberekkel is szocializálódjon. Vidd el kutyádat háziállatbarát boltokba, kutyaparkokba és bárhová, ahol megengedett. Minél több helyre viszed, annál több tapasztalatot szerez.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szocializáció fontosságát ezeknél a kutyáknál. Enélkül a mindennapi eseményeket fenyegetésnek láthatják, ami védelmezővé teheti őket, amikor erre nincs szükség.

2. Kezdj az alapvető parancsokkal

Amint az akita a otthonodban van, kezdj el alapvető parancsokkal, mint például „ül”, „marad”, és „fekszik”. A kutyák már nagyon korán elkezdhetik tanulni ezeket a parancsokat, bár sok hónapba telhet, mire tökéletesen elsajátítják őket. Fontos, hogy hozzászoktassuk őket a kiképzéshez, még akkor is, ha nem azonnal fogják fel a parancsokat.

Ha kiképző órákra viszed a kiskutyádat, a kiképző átvezet téged a főbb parancsokon. Ha nem, akkor neked kell beosztanod az időt a kiskutyád számára, és minden nap gyakorolnod kell, hogy elérjétek a kiképzési céljaitokat. A mindennapi kiképzés létfontosságú ahhoz, hogy ezek a kutyák felnőttkorukban kezelhetők legyenek.

Ne alkalmazz durva kiképzési módszereket, mivel ezek védelmezővé és félénkké tehetik a kutyádat. Ehelyett dolgozz együtt a kutyád természetes odaadásával a családjuk iránt, hogy könnyebbé tedd a kiképzést. Amikor az akitáknak jó kapcsolatuk van a gazdájukkal, gyakran szeretnék büszkévé tenni őket, ami megkönnyíti a kiképzést.

Légy következetes, és használj pozitív jutalmakat, hogy lassan megtanítsd az akitádat minden alapvetőre.

akita kiképzés, kutyakiképzés tippek, akita szocializáció, pórázon sétáltatás, kutyák kiképzése

3. Dolgozz a pórázon sétáltatáson

Az akitád elég nagy és erős lehet, ezért fontos, hogy megtanítsd őket megfelelően sétálni pórázon. Az akiták makacsok lehetnek, különösen, amikor a pórázon sétálásról van szó. Ezért ez nehezebbé válhat, mint más kutyák esetében. Fontos, hogy korán kezdj el vele, és minden nap sétáltasd a kutyádat. Ha lehetséges, dolgozz együtt egy kiképzővel, hogy a kutyád megfelelően sétáljon pórázon.

Ne engedd, hogy a kutyád húzza a pórázt. Ha elkezd húzni, állj meg, és tereld vissza a figyelmét magadra. Amint abbahagyja a húzást, jutalmazd meg azzal, hogy újra sétálhattok. Ha újra húzni kezd, állj meg. Ezt újra és újra meg kell ismételned. Ne számíts sok előrehaladásra az elején. Lehet, hogy csak néhány métert tesztek meg.

A kutyád “mellettem” parancsra tanítása megkönnyítheti a pórázon sétálást. Minden alkalommal, amikor húzni kezd, mondd neki újra a “mellettem” parancsot, mielőtt folytatnád a sétát.

4. Tarts rövid kiképzési üléseket

Mivel annyi kiképzést kell végrehajtanod, csábító lehet hosszú kiképzési üléseket tartani. Azonban az akitáknak, különösen kiskutyaként, nagyon rövid figyelemspanja van. Amikor először kezded a kiképzést, az üléseknek 3 és 5 perc között kell tartaniuk. Ennyi! Ha gyorsabban szeretnél kiképezni, naponta kétszer is tarthatsz ülést, de ne hosszabbítsd meg az ülések idejét.

Ösztönözd kutyád természetes problémamegoldó képességeit is. Tedd élvezetessé a kiképzést – ne legyen az egy fáradságos feladat. Az akiták gyakran élvezik azokat a kiképzési üléseket, amelyek kihívást jelentenek az elméjük számára, és szeretik, ha családjuk dicséri őket. Hangsúlyozd ezt a két tényezőt a kiképzési üléseken, és sokkal egyértelműbbé válik a kiképzés.

akita kiképzés, kutyakiképzés tippek, akita szocializáció, pórázon sétáltatás, kutyák kiképzése

5. Ne feledkezz meg a ketreces kiképzésről

Az akiták természetüknél fogva védelmezők, ami szorongással is járhat. Aggódhatnak olyan dolgok miatt, amelyek más kutyákat nem érdekelnek. Ezért fontos, hogy legyen egy biztonságos és nyugtató helyük, ahova menniük lehet. A ketrec ezt a szerepet tölti be.

Gondolj a kutyád ketrecére mint a “barlangjára”. Igen, biztosít nekik egy helyet, ahol maradhatnak, amikor távol vagy. Azonban egy olyan helynek kell lennie, amelyet szeretnek.

Kezdd azzal, hogy rövid időre a ketrecben tartod a kutyádat. Tedd kényelmessé, és takard le az oldalait egy törölközővel vagy takaróval, kivéve egyet. Alternatív megoldásként helyezheted a ketrecet egy asztal vagy íróasztal alá. Jutalmazd meg a kutyádat különleges csemegékkel és játékokkal a ketrecben töltött időért.

Ezután fokozatosan növeld az időt, amit a kutyád a ketrecben tölt. Engedd, hogy a kutyád bármikor hozzáférjen a ketrechez, és legyen háztartási szabály, hogy a ketrecben lévő kutyát békén hagyják.

6. Tiszteld a kutyádat

Az akiták tartózkodó kutyák, akik hajlamosak tartózkodni az idegenektől. Nincs mit tenned ezzel kapcsolatban; egyszerűen így vannak megalkotva. Fontos tisztelni és elfogadni ezt a temperamentumjegyet, és soha ne kényszerítsd kutyádat az idegenekkel való interakcióra. Egy jól nevelt akita tiszteletben tartja az idegenek terét, és nem agresszív velük szemben – nem olyan kutya, aki azt akarja, hogy minden idegen megsimogassa.

Az akiták nem olyanok, mint https://petkeen.com/companion-dog-breeds/sok modern társasági kutya. Nem fognak az idegenekhez rohanni, hogy követeljék a figyelmet. Az erőltetett szocializáció és az elvárás, hogy a kutyád szeresse mindenki, csak félénkké teheti őket. Amikor idegenekkel találkoznak, félhetnek attól, hogy kényszeríted őket az interakcióra, ami csak több agressziót válthat ki.

Ha egy nagyon barátságos, társaságkedvelő kutyát szeretnél, az akita nem neked való. Fontos tisztelni természetes személyiségüket a kiképzés során, és ne várj olyan dolgokat, amelyek egyszerűen nem fognak megtörténni.

akita kiképzés, kutyakiképzés tippek, akita szocializáció, pórázon sétáltatás, kutyák kiképzése

Következtetés

Az akitád kiképzése nehezebb lehet, mint más kutyáké. Azonban nem lehetetlen. Csak egy kicsit szándékosabban és óvatosabban kell eljárnod a kiképzési folyamat során. Nagyon ajánljuk, hogy mielőtt még a kutyádat hazavinnéd, jelentkezz be vele csoportos kiskutya órákra. Ezek biztosítják a kiképzést <em>és</em> a szocializációt más kutyákkal, ami létfontosságú az akitáknál. Továbbá ajánljuk, hogy kezdd el a szocializációt és a kiképzést amint hazavidd a kiskutyádat.

Reméljük, hogy ezek a tippek hasznosnak bizonyulnak az akita kiképzésében. A kiképzés egy maraton, nem sprint. A következetesség hosszú utat jelent a kutyák kiképzésében, ezért győződj meg róla, hogy legalább egyszer naponta gyakorolsz.