Megosztás

Hogyan neveljünk egy westie-t: 6 hatékony tipp

Az egyik legfontosabb szempont, amikor új kutyát fogadsz be az otthonodba, nem csak a méret és a személyiség, hanem a taníthatóság is. Néhány fajta nehezebben tanul, mint mások, de a westie kiváló fajta, amely gyorsan tanul. Korán kezdened kell korlátozni a csaholásra való hajlamukat, de egyébként a westie nevelése ugyanazt a képzési alapot követi, mint bármely más kutya esetében. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan kell ezt megvalósítani.

Mielőtt elkezdenéd

Sok drága kutyakiképző van, akik szívesen segítenek a westie-d kiképzésében, de valójában nem kell sokat költened rá, hogy otthon magad végezd el. A westiek nagyon élelmiszerre motiváltak, így sok kutyakeksszel kell felfegyverkezned. Nem számít, mit használsz, csak a westie-d értékesnek tartsa a jutalmat.

Szükséged lesz még néhány alapvető dologra is, de valószínűleg már vannak ilyenek a birtokodban. Egy ketrec, póráz, hám és kölyökkutya pelenkák a balesetekhez elegendőek lesznek az első lépésekhez.

Westie, westie nevelés, kutyakiképzés, pozitív megerősítés, kölyökkutya szocializáció, ketrec tanítás, szobatisztasági4

A 6 tipp a westie neveléséhez

1. Használj pozitív megerősítést

A pozitív megerősítés minden kutyaképzés alapja—jó viselkedést erősítünk, nem pedig a rosszat büntetjük. Például soha ne büntesd a westie kölyköd rossz viselkedésért, mint például a cipőid rágcsálása vagy a házban történő balesetek. A büntetés megfélemlíti a kutyád, és súlyosbíthatja a rossz viselkedést. Inkább tereld át a figyelmét egy biztonságos, elfogadható játékra, és bőkezűen jutalmazd, ha azzal foglalkozik.

A jó viselkedés gyakran jó eredményt hoz, a rossz viselkedés pedig semmilyen reakciót nem kell, hogy kiváltson belőled. A büntetés nem csak kegyetlen, de nem is működik, és még vissza is állítja a képzést, mert károsítja a kutyád bizalmát benned. Törekedj arra, hogy csak pozitív megerősítést használj a képzés során, így sokkal könnyebb lesz.

2. Kezd korán

Ahogy a fiatal emberek, úgy a kölyökkutyák is szivacsok, akik a legjobban akkor tanulnak, ha korán kezdik bevezetni őket a képzés fogalmaiba. 8 hetes korban a westie-d már kezdheti a szobatisztasági tréninget és az alapvető parancsokat, de ne várj csodákat egyik napról a másikra! Az agyuk már így is túlpörög, hogy megtanulják az új világot, téged és az új otthonukat, tehát légy türelmes. Néhány kölyök egyszerűen makacsabb a képzéshez képest, de a korai kezdés mindkettőtöknek a legjobb esélyt adja a sikerre.

Különösen fiatal korban a westiek figyelme rövid ideig tart, és nem lesznek képesek hosszú ideig koncentrálni a képzésre egyetlen alkalommal. Javasoljuk, hogy kezdj két, naponta ötperces üléssel, de rövidítheted ezt, ha a westie-d unatkozik vagy hamar nyugtalanná válik. Ahogy a gyerekek, úgy a kölyökkutyák is a legjobban az ismétlődő, időben elosztott gyakorlással tanulnak.

3. Szocializáció

A westiek barátságos, játékos kutyák, de szükségük van a szocializációra, mint minden fajtának, már korai életkoruktól kezdve. A szocializáció magában foglalja a kutyád óvatos expozícióját új helyekhez, emberekhez és állatokhoz, miközben nyugodt viselkedést erősítesz meg és figyelmen kívül hagyod a rossz viselkedést. Például, ha jutalmazod a westie-d nyugodt viselkedését, miközben emberek vagy kutyák mennek el mellettük, megtanítja őket, hogy hogyan viselkedjenek nyilvános helyeken.

Egyidejűleg kerülnöd kell az félelmek vagy nem kívánatos viselkedések megerősítését is, higgadt és összeszedett maradva. Például, ha megvigasztalod a kutyád, amikor fél, ez valójában megerősítheti a rossz viselkedést. Ehelyett maradj nyugodt, összeszedett és magabiztos, hogy megmutasd a kutyádnak, nincs mitől félnie.

Westie, westie nevelés, kutyakiképzés, pozitív megerősítés, kölyökkutya szocializáció, ketrec tanítás, szobatisztasági3

4. Tanítsd meg a lényeges biztonsági parancsokat

A legfontosabb parancsok, amiket a westie-dnek tudnia kell, a “ül”, “marad”, “gyere”, “hagyja abba” és “ejtsd”. Ezek nevei magukért beszélnek, de talán nem tudod, hogy mindegyikük létfontosságú a westie-d biztonságának megőrzésében potenciálisan veszélyes helyzetekben. Ha például tűz üt ki a házban, és nem tudod, hol van a kutyád, a “gyere” parancs életmentő lehet.

5. Ugatás tanítása

Mint néhány más kis fajta esetében, a westieknek is rossz szokásuk van az ugatás, ami felkészületlen gazdikat és szomszédokat őrületbe kergethet. Azonnal kezdd el korlátozni ezt a viselkedést. Nyugodtan, de határozottan mondd neki „nem”, amikor ok nélkül folyamatosan ugat. Lehet, hogy először nem áll le, de amikor abbahagyja az ugatást, bőkezűen díjazd meg.

Az ugatás tanítása sokkal könnyebb, ha gondoskodsz róla, hogy a westie-d elegendő testmozgást kapjon napközben. Sok esetben egy ugató westie egyszerűen csak unatkozik vagy nyugtalan, így próbálj meg növelni a játékidőt vagy a sétákat, miközben otthon foglalkozol az ugatás tanításával, hogy kiszűrd az összes lehetséges okot.

6. Ketrec tanítása

A ketrec tanítás a westie-d számára egy dedikált magánhelyet biztosít, ahová visszavonulhat aludni vagy amikor túlterheltnek érzi magát. Mint minden kutya, hajlamosak a sötét, biztonságos helyek felkutatására, hogy biztonságban érezzék magukat, és ezt az előnyt használhatod ki a ketrec tanításával. Szükséged lesz egy megfelelő méretű ketrecre, amely elegendő helyet biztosít a kutyádnak, hogy lefeküdjön, felálljon és kényelmesen megforduljon benne.

Először helyezd el a ketrecet egy nyilvános területen nyitott ajtóval. A westie-d természetesen kíváncsi lesz erre az új helyre, és saját akaratából lehet, hogy kipróbálja. Ha nem, akkor segíthetsz neki bátorítással, például kekszeket és kedvenc játékokat helyezve a ketrecbe, vagy próbálkozhatsz az étkezéseket is ott tartani.

Westie, westie nevelés, kutyakiképzés, pozitív megerősítés, kölyökkutya szocializáció, ketrec tanítás, szobatisztasági2

7. Szobatisztasági tanítás

A szobatisztasági tanítást akkor kezdheted el, amikor először hozod haza a westie-d. Vidd el őt arra a helyre, ahol szeretnéd, ha elvégezné a dolgát, hagyd, hogy szaglásszon, és nézd meg, használja-e a helyet. Ha igen, bőkezűen díjazd meg. Ha nem, az rendben van, sok kölyökkutya szorong vagy fél, és nem piszkít vagy kakil az első éjszakán az új otthonában.

Figyeld meg, mikor kell a westie-dnek pisilnie az étkezései és ivási szokásai alapján. Fiatal kölyköknek nagyon hamar kell pisilniük ivás után, tehát 5–10 perccel később jó időpont egy pisilési szünetre. Hasonlóképpen, várható, hogy 30–45 perccel evés után kakilnak. Ha az első kiránduláson nem megy, próbálkozz újra néhány percenként, miközben, mint egy sólyom, figyelsz rá otthon.

Összefoglalás

A West Highland White Terriereket, vagy westie-ket egyikeként tartják számon a legjobb természetű, szeretetteljes és játékos társaknak, amelyeket fogadhatsz be az otthonodba, de a nevelés nem mindig könnyű. Néha próbára teszik a türelmedet, de maradj nyugodt, és támaszkodj a pozitív megerősítésre, hogy nyerj a nap végén.

 

Westie, westie nevelés, kutyakiképzés, pozitív megerősítés, kölyökkutya szocializáció, ketrec tanítás, szobatisztasági