Megosztás

Hogyan neveljünk tacskót: Teljes útmutató

A tacskók kicsik és imádnivalók, nagytestű kutyák hozzáállásával rendelkeznek. Első pillantásra játékosnak és barátságosnak tűnhetnek, de amint jobban megismered őket, rájössz, hogy makacs és önálló természetük miatt meglehetősen kihívást jelenthet a nevelésük. Tehát, ha tervezel egy tacskót örökbe fogadni, készülj fel arra, hogy sok időt és energiát fektess be a nevelésükbe.

Ne félj azonban! A tacskó nevelése nem lesz túl nehéz, ha tudod, hogyan csináld könnyedén. A kulcs a türelem. Mivel ezek a kutyák eléggé akaratosak, nem motiválhatod őket a nevelésre, ha nem vagy gyengéd.

Ha új vagy a kutyanevelésben, ez az útmutató hasznos tippeket fog megvitatni, hogy könnyedén nevelhesd a kis szörnyetegeidet. Vágjunk bele!

 

Hogyan neveljünk egy tacskó kölyköt

Mielőtt elkezdenéd a tacskó kölyköd nevelését, oszd fel kisebb szakaszokra, hogy fokozatosan szoktathasd a kutyust az új dolgokhoz. Ez a módszer biztosítja, hogy a kölyök élvezze a nevelést anélkül, hogy túl fáradt lenne.

Íme néhány tipp a fiatal tacskód neveléséhez:

1. Engedd, hogy a kölyök megismerkedjen otthonoddal

A kutyáknak szükségük van időre, hogy megszokják új környezetüket. Tehát hagyd őket egyedül néhány napig vagy héten át, hogy felfedezhessék a házat és megértsék, hogy teljesen biztonságban vannak itt.

Azonban győződj meg róla, hogy előzetesen “kiskutyabiztossá” teszed az egész otthonodat. Ide tartozik a szobák rendbetétele, a kis tárgyak eltávolítása, amelyeket a kölyök lenyelhet, a gyerekek játékainak és az elektromos vezetékek elrejtése stb. Egyszerűen távolíts el mindent, ami veszélyeztetheti a kiskutya biztonságát.

Emlékezz, nem tudsz olyan kutyát nevelni, aki nem érzi kényelmesen magát a környezetében. Ha rögtön azután erőlteted a nevelést, hogy haza hoztad a kölyköt, az fenyegetve érezheti magát és pusztító viselkedést mutathat.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

2. Korai nevelés

Amikor a kölyök már megismerkedett az új otthonával, akkor elkezdheted a nevelést amilyen hamar csak lehet. A tacskó kölykök ideális nevelési kora 8 és 12 hét között van. Ekkor már elválasztották őket az anyjuktól és készen állnak az igazi világba lépni.

Egy 8 hetes kölyök kíváncsi is elég ahhoz, hogy új dolgokat tapasztaljon meg, ezáltal ideális a nevelésre. Kezdetben zárd be a kutyust egy kis szobába, majd fokozatosan mutasd be neki a ház többi részét. Így nem lesz túlterhelve az új kalandtól.

3. Járjatok kutyaoviba

A társaság megtanulása fontos a tacskók számára, különösen kölyökkorukban. Beiratkozhatsz a tacskódat egy kutya óvodába, ahol megtanulhatja, hogyan éljen együtt más kutyákkal és emberekkel.

Ezek az osztályok alapvető engedelmességi készségeket is tanítanak a kölyöknek élvezetes módon. Megtanulhatják, hogyan reagáljanak, amikor valaki azt mondja nekik, hogy “ülj”, “állj” vagy “maradj”. A legjobb eredmények elérése érdekében válaszd ki a legjobb edzőt a kölyökhöz.

Amint a tacskód megtanul együttműködni más kutyákkal, elviheted őt a közeli kutyabarát parkba, hogy segíts neki szocializálódni. Ez segíteni fog neki kényelmesebben érezni magát ebben az új élettapasztalatban.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

4. Rágás visszaszorítása

A kölykök mindent megrágnak, amit csak a kezükbe kaphatnak. Ez igaz a tacskókra is, mivel szeretik rágcsálni a háztartási tárgyakat, mint a cipők, könyvek és bútorok. Ez a pusztító viselkedés természetükből fakad, tehát ne szigorúan visszaszorítsd őket.

Ehelyett légy gyengéd, határozottan mondd nekik, hogy “Nem”, és vedd el tőlük a tárgyat, amikor éppen rágják. Ha csak akkor teszed, amikor már befejezték, nem fogják megérteni, hogy mit korrigálsz.

Adj a kölyöknek rágó játékokat, hogy kielégíthesse rágási vágyát. Dicsérd meg őket, amikor a játékokon rágcsálnak, így tudni fogják, hogy jót tesznek.

A kutya testi vagy szóbeli megfenyítése megijesztheti őket, ami miatt a nevelési foglalkozásaid nem lesznek más, mint fejfájás.

 

Barátkozzon meg a saját helyével, kennelével

A kennelhez való hozzászoktatása alapvető fontosságú a tacskó kölykök számára, hogy eltölthessék az idejüket a kijelölt helyükön. Így nem fogják rágcsálni a háztartási tárgyakat és pihenhetnek a ketrecben, amikor a külső környezet túlságosan megterhelő számukra.

5. Válassz megfelelő kennelt, helyet

Ahhoz, hogy a kutyád kényelmesen érezze magát, meg kell szerezned egy olyan kennelt (csúnya szóval:ketrecet), amely megfelel a méretének. Elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a tacskó könnyen mozoghasson benne, de ne legyen túl nagy se.

Számos ketrec opciót találhatsz a piacon a tacskóid számára, ami nehézzé teheti a választást. Ha a kutyád kíváncsi, akkor egy drótketrecet kellene beszerezned, mivel ez lehetővé teszi számára, hogy lássa, mi történik a környezetében.

Az ideális ketrec mérete tacskók számára 61 x 76 cm vagy 61 x 91 cm, a kutya méretétől és az otthonodban rendelkezésre álló helytől függően.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

6. Helyezd a kennelt a közeledbe

A tacskók szeretnek az emberek, különösen a gazdáik körül lenni. A ketrecedzés magányossá teheti őket, ami arra ösztönözheti őket, hogy ellenálljanak az új otthonukban való életnek.

Ennek elkerülése érdekében helyezd a ketrecüket egy olyan szobába, ahol sok emberi tevékenység folyik. Ez lehet a nappali vagy a családi szoba. Így a tacskód szemmel tarthatja a többi családtag tevékenységét anélkül, hogy idegennek érezné magát a házban.

7. Tedd kényelmessé otthonát

A kutyád ketrece kényelmet kell nyújtson számukra, különben nem lesz hasznos. Biztosíthatod ezt úgy, hogy egy puha ágyat vagy takarót helyezel a ketrecbe, hogy otthon érezze magát. Ételre és vízre is szükségük van, hogy jóllakottak és hidratáltak maradjanak.

Biztonságos játékokat is tehetsz a ketrecükbe, amelyekkel játszhatnak. Mivel a kutyák szeretnek rágcsálni, puha játékokat is beletehetsz, hogy kielégítsék ezt az igényüket.

Emlékezz, a tacskódnak biztonságban és kényelemben kell éreznie magát az új otthonában, nem úgy, mint egy büntetésben.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

8. Tanítsd meg a kutyádat, hogy éljen a helyén, kennelben

A tacskódnak szüksége lesz a segítségedre, hogy hosszabb időt töltsön a ketrecben. Kezdetben kis ellenállást mutathatnak az új otthonukba való belépéskor. Ezért kezdd rövidebb időtartamokkal, majd fokozatosan növeld az időtartamot.

A legjobb módja annak, hogy megmond a kutyádnak, hogy menjen be a ketrecbe, egy egy szavas parancs használata. Például mondhatod, hogy “ketrecidő”. Csábíthatod őket kedvenc finomságaikkal is, hogy pozitív kapcsolatot alakítsanak ki az új otthonukkal.

Amikor egyedül hagyod őket, a tacskó eleinte sírhat vagy nyüszöghet. Ne vedd fel őket vigasztalás céljából. Inkább úgy tedd, mintha nem hallottad volna őket, és hagyd, hogy megértsék, hogy a sírás nem segít ebben az esetben.

Amint a kutyád kezdi megszokni, étkezéseket is adhatsz neki a ketrecben.

 

 

Hogyan végezz szobatisztasági nevelést egy tacskóval

A házhoz vagy a szobatisztasághoz való nevelés megtanítja a tacskót, hogy mikor és hogyan használja a WC-t. Ha már ketrecedzett a kölyköd, akkor könnyebb lesz. Általában a kutyáknak több hétbe telik, hogy teljesen megtanulják a szobatisztaságot, tehát légy türelemmel.

9. Állítsd be a kutyád etetési és WC rutinját

Függetlenül attól, hogy felnőtt kutyád vagy kölyke van, bármikor megtaníthatod a tacskódat a szobatisztaságra. Kezdd azzal, hogy beállítod az etetési és WC menetrendjét.

Ha a kutyád naponta három-négy alkalommal eszik, akkor vigyed ki őket pisilni, amint befejezték az étkezést. Így megtanulják, hogy kívül végezzék el a dolgukat, és ne a házban. A kölyöknek szüksége lehet a WC-re játszás után, lefekvés előtt vagy ha hosszú ideig voltak a ketrecben.

Emlékezz, a 9-12 hónapos kölykök csak minden életkoruk hónapjára egy órát tudják visszatartani a hólyagjukat. Például egy 9 hónapos tacskónak 9 óránként lehet szüksége pisilni. Azonban ez csak egy becslés, és a kölyöknek korábban vagy később lehet szüksége pisilni.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

10. Jutalmazd a tacskódat, ha kint pisil

A pozitív megerősítés hosszú utat jelent egy tacskó nevelésében. A legjobb módja annak, hogy megszoktassad az imádnivaló kölyködet a kinti pisiléssel, az, hogy megkéred őket, válasszanak egy kiürítési helyet. Miután befejezték, jutalmazd őket egy finomsággal és sok dicsérettel.

Dicsérd meg a kutyád, minden alkalommal, amikor kint végzi el a dolgát, hogy megértse, ez jó dolog.

Sose siettesd a tacskódat a kinti pisiléssel, mert szorongássá válhatnak. Elkezdhetik kerülni a kinti pisilést azzal, hogy hosszú ideig visszatartják a hólyagjukat. Ez egészségtelen a kutyára nézve, és rendetlenséget okozhat a házban.

11. Ne szidd le ha véletlenül bepisil

A tacskódnak időre van szüksége ahhoz, hogy megtanulja kint végezni, tehát ne várj tőle profi teljesítményt néhány nap alatt. Kezdetben pisilhetnek vagy kakilhatnak a házban. Ahelyett, hogy büntetnéd vagy szidnád őket a frusztrációd miatt, légy türelmes, és takarítsd fel utánuk anélkül, hogy nagy ügyet csinálnál belőle.

Használj erős kisállat-vizelettisztítót a szennyezett terület tisztítására. Ha továbbra is vizeletszagú marad, a kutyád újra ott pisilhet.

Hogy elkerüld ezt a viselkedést, mondj határozottan “nem” a kutyádnak, amikor a házban pisil vagy kakil. Aztán vedd fel őket, és vidd ki őket. A kutyád ilyen ártatlan baleseteiért való leszidása csak még inkább megijesztheti őket tőled.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

Hogyan neveljünk egy tacskót pórázon sétáltatásra

Végül, de nem utolsósorban, a tacskódnak meg kell tanulnia, hogyan sétáljon pórázon, mivel ezek a kutyák erős prédaösztönnel rendelkeznek. Ez az ösztön még aktívabbá válik, ahogy öregszik. A pórázos nevelés lehetővé teszi számodra, hogy kezelni tudd a kutyádat nyilvános helyeken.

Íme néhány tipp, hogy segíts nevelni a tacskódat pórázon való sétára:

12. Szerezd be a megfelelő hámot és pórázt

Annak ellenére, hogy számos hám- és pórázopció létezik a piacon, nehéz lehet megfelelőt vásárolni a kutyád méretéhez. Egyszerűen rohanj a legközelebbi kisállat-áruházba, és az ottani személyzet segít megtalálni a tacskód számára jól illeszkedő hámot és pórázt.

Biztosítsd, hogy a póráz és a hám ne legyenek túl szorosak a kölyök nyakán, és kényelmesen illeszkedjenek rá.

13. Engedd, hogy a kutyád megnyugodjon, mielőtt kimész vele

Mielőtt a hámot és a pórázt a kölyök nyakára teszed, engedd meg neki, hogy megszagolja az eszközöket, hogy tudja, nincs veszélyben.

Azonban van még egy dolog, amit fontolóra kell venned, mielőtt kimegy a pórázos sétára. Soha ne tedd fel a hámot a kutyádra, amikor túlságosan izgatott a séta miatt. Miért van ez így? Megtaníthatná őket, hogy bármikor ezt tehetik, amikor a figyelmedet akarják.

Tehát, amikor látod, hogy a kölyök túlságosan fel van izgulva, hagyd ott a pórázt és a hámot, és menj el. Térj vissza, amikor a kutya nyugodtnak tűnik, és tedd rá a pórázt és a hámot.

Ajánlott a felesleges pórázt a jobb kezedben tartani, és a valódit a bal kezedben.

tacskó, kölyök nevelése, pórázon sétáltatás, szobatisztasági nevelés, ketrecedzés

14. A pórázhúzás visszaszorítása

Néha a tacskók túlságosan izgatottak a kinti sétákért, és elkezdenek húzni a pórázon. Ezt a viselkedést vissza kell szorítanod, mivel azt mutatja, hogy a kölyök próbálja irányítani a helyzetet. Ennek kezelésére állj meg, vagy sétálj más irányba.

Ha úgy döntesz, hogy elmész, ne vidd magaddal a kutyát. Végül észreveszik, hogy nem tetszett neked a pórázhúzásuk viselkedése, így utolérnek téged. Amint a tacskó visszatér, menj előttük, hogy megmutasd, még mindig te vagy a vezető.

Ahogy a tacskó nyugodtabbá válik, adj neki kedvenc finomságait a séta során, hogy ösztönözd a jó viselkedést.

15. Tanítsd meg a tacskódnak a melletted való sétálást

A melletted való sétálás akkor történik, amikor a kutyád melletted sétál anélkül, hogy húzná a pórázt. Ahhoz, hogy segíts a tacskódnak megtanulni ezt, a kutyádat a bal oldaladon kell tartanod a pórázon és a hámon. Tartsd a pórázt a bal kezedben, és a kedvenc játékát a másik kezedben.

Most keresztezd át a jobb kezed a testeden, hogy a kutya láthassa a játékot. Azonnal mondd, hogy “mellettem, lábnál”, és lépj előre, miközben a játékot a tacskó előtt tartod.

Használhatod a kedvenc finomságait is a játék helyett. Ahogy a kutyád megtanulja, hogyan kell melletted szépen sétálni, jutalmazd kutyaeledellel és szóbeli dicsérettel, hogy ösztönözd ezt a viselkedést.

Következtetés

A tacskó kölyök nevelése segít a kutya jól viselkedő felnőtté válásában. Bármikor elkezdheted a tacskódat nevelni, de a legjobb időpont, amikor még kölyök. Ebben az időszakban ezek a kutyák eléggé energikusak és nyitottak az új kihívásokra. Ezenkívül a kölykök könnyebben kezelhetők, mint a felnőtt kutyák.

Gyakorolnod kell a szobatisztasági és ketrecedzést a tacskóddal, hogy segíts neki alkalmazkodni az otthoni élethez. Tudnia kell hallgatni a parancsaidra és pórázon sétálni.

Csak légy türelmes a kölyökkel, és szánj időt a napi nevelésre. Az intelligens tacskód mindent megtanul csak néhány hét alatt!

Kiemelt kép forrása: congerdesign, Pixabay