Megosztás

Kell-e éjszakára fényt hagyni a kutyámnak?

Amikor lefekszik éjjel vagy elindul otthonról, hagyjon-e fényt a kutyájának? Zavarja-e a sötétség a kutyát, vagy jobban érzi magát, ha marad néhány lámpa bekapcsolva? A rövid válasz az, hogy nem rossz ötlet, de talán nem is szükséges. Ha a kutyája idős, vagy jobban boldogul a megszokott napi rutin mellett, akkor hasznos lehet egy lámpa égve hagyása. Azonban kölykök, fiatalabb és/vagy dolgozó kutyák esetében nem feltétlenül szükséges a világítás.

Képes-e a kutya a sötétben látni?

A kutyák és az emberek szeme hasonlónak tűnhet, de különböznek. Az emberek többféle színt és árnyalatot képesek érzékelni a szemükben található csapoknak köszönhetően. Bár a kutyáknak is vannak csapjaik, csak két típusuk van az ember hárommal szemben. Nem világos, hogy a kutyák csak kéket és sárgát látnak-e, a pirosat és zöldet szürke árnyalatokként értelmezve, vagy esetleg csak szürkeárnyalatokat látnak. Ezért alacsony fényviszonyok mellett bizonytalanok vagyunk abban, hogy a kutyák nehezen vagy könnyebben értelmeznék-e a színek árnyalatait.

A csapokon kívül a kutyák szemében több rúd is található, amelyek segítenek a sötét és világos megkülönböztetésében. A kutyák szemében található egy további visszaverő réteg is, a tapetum lucidum, amely növeli a szembe jutó fény nagyítását, ezáltal jobb éjszakai látást biztosítva. Habár a kutyák nem látnak olyan élesen, mint az emberek, a tanulmányok azt sugallják, hogy jobban érzékelik a mozgást és jobb az alacsony fényviszonyok közötti látásuk is.

fény, kutyáknak,kutyák látása, éjszakai világítás kutyáknál, kutyák éjszakai rutinja, kutyák viselkedése

Mik a lámpa égve hagyásának előnyei?

Idősebb kutyáknál a lencsék öregedésével a látásuk homályossá válhat. Ezért nehezebben láthatnak és tájékozódhatnak sötétben. Néhány idős kutya ideges vagy feszült lehet a sötétben, mert tudják, hogy nem látnak jól. Mások ide-oda járkálhatnak vagy szokatlan helyeken alhatnak, mert ott biztonságosabbnak érzik magukat, mint korábban a sötétben. A fény égve hagyása segíthet azoknak az idős kutyáknak, akiknek a látása kezd homályossá válni.

Ha a kutyája nagyon megszokta a rutint, a fény égve hagyása segíthet neki felismerni, hogy hazatér. A fény égve hagyása, amikor egyedül vannak, a biztonság rutinja, hogy visszatérsz. Ez segíthet nekik tudni, hogy miután hazaérkeztél, majd lekapcsolod a fényeket éjszakára, jelezve számukra, hogy alvásidő van. Néhány ember rosszul érzi magát, ha sötétben hagyja a kutyáját, ha elmegy otthonról, de visszatér. A fény égve hagyása néhány helyzetben inkább a gazdáknak segíthet, mint a kutyáknak.

Mikor kellene lekapcsolni a fényt?

Amikor a kiskutyák fiatalabbak, vagy új kutyát tanítasz, a fények lekapcsolása segíthet nekik megszokni az „alvásidő” rutinját. Ha minden éjjel lekapcsolod a fényeket és őket ketrecbe teszed, végül megtanulják – ez az alvás jelzése. Néhány magas energiaszintű fajta esetében még hasznos lehet egy takaró vagy lepedő is a ketrecükre helyezése, a fények lekapcsolása mellett. Ez segít kizárni a külső ingereket, amelyek ébren tarthatják őket vagy felébreszthetik őket éjszaka.

fény, kutyáknak,kutyák látása, éjszakai világítás kutyáknál, kutyák éjszakai rutinja, kutyák viselkedése4

Összegzés

Nincs helyes vagy helytelen válasz arra, hogy állandóan kell-e fényt hagyni a kutyádnak. Tudjuk, hogy a kutyák általában jobban látnak gyenge fényviszonyok mellett, mint az emberek, így könnyebben tájékozódnak a sötétben. Azonban ahogy öregszenek, a látásuk még homályosabbá válhat, és néhány lámpa égve hagyása segíthet nekik anélkül közlekedni, hogy megütnék magukat. Gyakran a fény égve hagyása inkább a rutin és a viselkedési aktivitásokkal kapcsolatos, mint a látássegítés. Ez vonatkozik mind a kutyákra, mind a gazdikra.

 

A kutyák éjszakai szokásai és viselkedése jelentősen változhatnak fajtától, kortól és temperamentumtól függően. Ezek a különbségek befolyásolhatják, hogy szükség van-e éjszakai világításra, és ha igen, milyen típusú világításra lehet szükség. A fények éjszakai használatának szükségességét több tényező is meghatározhatja, beleértve a kutyák életkorát, egészségi állapotát, valamint azokat a környezeti és viselkedési szokásokat, amelyeket a kutyák kifejlesztettek.

Kor szerinti viselkedési különbségek

Fiatal kutyák esetében gyakori, hogy az éjszakát játékkal és aktív felfedezéssel töltik, különösen, ha nappal nem jutottak elegendő mozgásra. Ebben az esetben a gyenge éjszakai világítás segíthet nekik abban, hogy biztonságosan mozoghassanak otthonukban, különösen, ha új környezethez szoktatjuk őket.

Ezzel szemben az idősebb kutyák gyakran nyugodtabbak és többet alszanak. Az öregedés jeleként jelentkező látáscsökkenés miatt azonban az enyhe világítás segíthet nekik az éjszaka folyamán történő tájékozódásban, csökkentve a balesetek kockázatát, mint például a megbotlás vagy az ütközés bútorokkal.

fény, kutyáknak,kutyák látása, éjszakai világítás kutyáknál, kutyák éjszakai rutinja, kutyák viselkedése3

Temperamentum és viselkedés

A temperamentum is jelentős szerepet játszik. Néhány kutya természetesen nyugodtabb és kevésbé fél a sötéttől, míg mások, különösen a szeparációs szorongástól szenvedők, nyugtalanabbak lehetnek, ha egyedül maradnak sötétben. Ebben az esetben egy kis éjszakai fény nyugtató hatással lehet, és csökkentheti a stresszt, amíg a gazda nem tér haza.

Különböző fajták éjszakai szokásai

A kutyafajták között is vannak eltérések; például a munkakutyák, mint a border collie vagy a német juhászkutya, nagyobb valószínűséggel aktívabbak éjszaka, különösen, ha nappal nem kapnak elegendő mentális és fizikai stimulációt. Ezzel szemben egy bichon frise vagy egy shih tzu, amelyek kisebb méretű és általában nyugodtabb természetű kutyák, valószínűleg kevesebb éjszakai aktivitást igényelnek és jól alkalmazkodnak a teljes sötétséghez.

fény, kutyáknak,kutyák látása, éjszakai világítás kutyáknál, kutyák éjszakai rutinja, kutyák viselkedése2