Megosztás

Kutyák úszóleckéi: Alapvető szükségesség vagy felesleges?

Kevés olyan tevékenység akad, amely annyira szórakoztató, mint amikor a kutyánkat elviszünk egy tengerpartra, tóhoz vagy más víztesthez, és nézzük, ahogy élvezi a vízben való pancsolást. A kutyák erősen vonzódnak a vízhez, és sokuk ösztönösen tud úszni. Ez felveti a sok kutyatulajdonosban a kérdést: szükségesek-e az úszóleckék a kutyák számára?

Néhány kutya nem természetes úszó; vannak, akik nem úsznak jól, és vannak, akik egyáltalán nem úsznak. A fajtától és több más tényezőtől függően általánosan elmondható, hogy minden kutyának meg kellene tanulnia az úszás alapjait a gazdájától.

 

Kutya úszás és mit jelentenek a kutyák úszóleckéi?

A kutyák úszóleckéi, legyenek azok a gazdi vagy egy fizetett szakember által tartottak, nem arra tanítják a kutyát, hogy hogyan kell úszni. Inkább arra tanítják, hogyan viselkedjenek, reagáljanak, lebegjenek és mozogjanak a vízben. A leckék segítenek a víztől szorongó kutyáknak is, és tartalmazzák a medencéből való kijutás oktatását is, ami a kutyák fulladásos halálának elsődleges helyszíne.

kutyák úszóleckéi, kutya úszás, úszó mellény kutyáknak, úszás kutyákkal, kutyák vízben, kutyabarát strandok, úszóképes kutyafajták Kép forrása: Diego Thomazini, Shutterstock

Minden kutyának szüksége van úszóleckékre?

Néhány kutya, különösen a nagyobb fajták, mint a Golden Retriever, talán nem igényelnek széleskörű oktatást, de útmutatásra szorulnak. Fajták, mint a portugál vízikutya, születésüktől fogva úszóbajnokok, és az úszáshoz segítő úszóhártyás lábaik vannak. Könnyedén megszeretik a vizet, és valószínűleg nem igényelnek úszóleckéket (kivéve, hogy hol rázzák meg magukat).

Másrészről, a kisebb kutyák és a lapos orrú fajták mindig profitálnak az úszóleckékből. Azonban itt a hangsúly olyan leckéken van, mint a mély vízbe ne merészkedjenek, és hogyan élvezzék biztonságosan a vizet.

Tudnak-e egyes kutyák mentőmellénnyel úszni?

A kutyák számára készült mentőmellények az 1990-es évektől léteznek, és azóta segítenek a kutyáknak az úszásban és az életmentésben. Az emberi mentőmellényekhez hasonlóan a kutya mentőmellényei is lehetővé teszik számukra, hogy a mellény által nem akadályoztatva mozoghassanak. Ezeket az életmentő eszközöket az Amerikai Kennel Klub is ajánlja (AKC), ami mutatja, mennyire fontosak.

kutyák úszóleckéi, kutya úszás, úszó mellény kutyáknak, úszás kutyákkal, kutyák vízben, kutyabarát strandok, úszóképes kutyafajták Kép forrása: GoDog Photo, Shutterstock

Mely fajták a legjobb úszók?

Ami az úszást illeti, néhány fajta kiemelkedően jó benne. Úgy tűnik, hogy már születésüktől fogva tudnak úszni, és teljes mértékben otthon érzik magukat a vízben, keresik és élvezik minden percét.

Mely fajták nem tudnak vagy nehezen úsznak?

Ahogy említettük, néhány fajtának nehézségei vannak az úszással. Többségük kisebb kutyusok, lapos pofájú fajták. Néhányuk hordó alakú teste nehezíti meg a vízben való egyensúlyozást és lebegést, és vannak olyanok, mint a tacskó, akiknek apró lábaik miatt szinte lehetetlen az úszás.

kutyák úszóleckéi, kutya úszás, úszó mellény kutyáknak, úszás kutyákkal, kutyák vízben, kutyabarát strandok, úszóképes kutyafajták Kép forrása: danielsfotowelt, Pixabay

Stresszes-e a kutyák számára az úszás?

Amíg a kutya saját akaratából léphet be és ki a vízből, addig nem stresszes számára az úszás. Azonban, ha egy olyan kutyát, aki nem szereti a vizet, egyszerűen beledobnánk, az hatalmas stresszt okozhatna neki.

Néhány kutya fulladhat vízbe, ezért egy kutya bármilyen víztestbe való bedobása embertelen. Még ha a kutya rendelkezik veleszületett úszókészségekkel is, ideális, ha fokozatosan, lassan és gyengéden vezetjük be őket a vízbe.

 

Az 5 legjobb tipp, hogy segítsd kutyádat az úszásban

Az alábbiakban néhány a legjobb tippek közül, amelyek segítenek a kutyádnak megtanulni úszni és élvezni a vizet. Ezek a tippek segítenek biztonságban tartani kedvencedet az úszás közben, és lehetővé teszik, hogy mindenki jól érezze magát stressz és szorongás nélkül.

1. Kezdj lassan

Sok kisállattulajdonos hibája, hogy túl gyorsan vezeti be kutyáját a vízhez. A probléma az, hogy egyes kutyák számára ez traumatikus lehet és tartós félelmet okozhat a vízzel szemben. A legjobb, ha lassan haladunk, és lehetővé tesszük kedvencünk számára, hogy a saját tempójában ismerkedjen a vízzel.

kutyák úszóleckéi, kutya úszás, úszó mellény kutyáknak, úszás kutyákkal, kutyák vízben, kutyabarát strandok, úszóképes kutyafajták Kép forrása: Jus_Ol, Shutterstock

2. Vegyél kutyának mentőmellényt

Korábban említettük a mentőmellényeket, és érdemes újra említeni, mert még ha van is egy jól úszó kutyád, a mentőmellény jó befektetés. A nehezen úszó kutyák számára a mentőmellény lehetővé teszi, hogy teljesebben élvezzék a vizet.

3. Mindig a sekély víznél kezdd

Hacsak nem vagy közvetlenül a tenger vagy egy tó közepén egy csónakban, szinte minden víztestnek van sekély része, és itt kell bemutatnod a kutyád a víznek. A sekély víz lehetőséget ad kedvencednek, hogy eldöntse, milyen mélyre merészkedjen.

kutyák úszóleckéi, kutya úszás, úszó mellény kutyáknak, úszás kutyákkal, kutyák vízben, kutyabarát strandok, úszóképes kutyafajták Kép forrása: Kenan Guven, Shutterstock

4. Szerelj be kutyarampát a medencédbe

Bár a medence kerítéssel való körbekerítése erősen ajánlott, egy kutyarampa telepítése az egyik legjobb módszer a kutya fulladásának megelőzésére. Ahogy a neve is sugallja, egy kutyarampa egyszerűen egy olyan rámpa, amely a medencédben helyezkedik el, és lehetővé teszi a kutyád számára, hogy könnyen kijusson a vízből. Az állatorvosok minden típusú medencében ajánlják a kutyarampák használatát, különösen, ha a kialakítás létrákat használ a be- és kilépéshez, mint a legtöbb felszíni medence.

5. Kérd meg a szomszédodat, akinek jól úszó kutyája van, hogy ússzon együtt a kutyáddal az első alkalommal

Ha ez az első alkalom, hogy a kutyád úszik, segíthet, ha van mellette egy másik kutya, aki bemutatja neki a helyes technikákat. Egy másik kutya úszásának megfigyelése segíthet a kutyádnak megtanulni a helyes technikákat.

kutyák úszóleckéi, kutya úszás, úszó mellény kutyáknak, úszás kutyákkal, kutyák vízben, kutyabarát strandok, úszóképes kutyafajták Kép forrása: Corina Daniela Obertas, Shutterstock

Végső gondolatok

Bár nem taníthatsz meg egy kutyát úszni, mint az olimpiai bajnok Mark Spitz, segíthetsz kedvencednek, hogy élvezze a vizet és biztonságosan tegye ezt. Néhány fajta olyan könnyedén megszereti a vizet, mint a kiskacsák, míg mások útmutatás nélkül küzdenek. Az úszóleckék értékes befektetést jelentenek, ha biztosítani szeretnéd, hogy a kutyád biztonságosan élvezze a vizet. Azonban attól függően, hogy milyen a kutyád és képességei, te magad is megtaníthatsz neki néhány alapvető dolgot. Habár az úszóleckék nem elengedhetetlenek minden fajta számára, létfontosságú, hogy figyeld a kutyád a vízben és közel maradj hozzá.

Kiemelt kép forrása: Wasitt Hemwarapornchai, Shutterstock