Megosztás

Megehetik a kutyák kabócákat?

Ha a kabócák megjelentek a környéken, akkor talán nem csak a magas hangjuk miatt aggódsz. Ezek a repülő rovarok ellenállhatatlanok lehetnek néhány kutya számára, és gazdiként elgondolkodhatsz, hogy vajon ártalmas-e a kutyád számára, ha megeszik egyet.

Szerencsére a kabócák nem mérgezőek, így nem okoznak nagy problémát kíváncsi kutyusodnak. Azonban nem szabad bátorítani ezt a viselkedést, mivel nagy mennyiségben vagy érzékeny emésztésű kutyáknál emésztési zavarokat okozhatnak.

kabócák, kutyák és kabócák, kutya egészség, rovarok kutyák számára, kutya biztonság, állatorvosi tanácsok, gyomor bélrendszeri zavarok kutyáknál

Lehetnek-e a kabócák ártalmasak a kutyák számára?

Mivel a kabócák nem csípnek és nem harapnak, valamint nem mérgezőek, viszonylag biztonságos, ha a kutyád időnként elrágcsál néhányat. Természetes viselkedés, hogy kíváncsi kutyusaink néha megesznek egy-egy rovart, amikor sétálnak. Azonban, bár igaz, hogy ezek a repülő rovarok nem csípik vagy harapják meg a kutyádat, túl sok kabóca elfogyasztása gyomor- és bélrendszeri zavarokat okozhat, ezért nem szabad őket bátorítani a fogyasztásra.

Egy-két kabóca elfogyasztása (a kutya méretétől függően) nem okozhat problémát, de a ropogós, emészthetetlen külső váz miatt túl sok kabóca elfogyasztása hányingert, hányást és hasmenést okozhat. Szélsőséges esetekben a gyomor- és bélrendszeri zavarok kiszáradáshoz vezethetnek, és állatorvosi kezelést igényelhetnek.

Általában túl sokan vannak ahhoz, hogy a rovarirtók hatékonyak legyenek, ezért ritkán használják őket. Bár valószínűtlen, hogy a kedvenced rovarirtóval kezelt kabócákat egyen, mégis érdemes ezt szem előtt tartani.

Bár ritka, előfordulhat, hogy a kutya allergiás reakciót mutat a kabócák elfogyasztására. Ha észreveszed, hogy a kutyád arca, lábai vagy nyelve megduzzad, azonnal vidd állatorvoshoz. Az allergiák kiütések, csomós, viszkető bőr, túlzott nyáladzás, hányás és hasmenés formájában is jelentkezhetnek. Ha bármilyen aggályod van a kedvenced egészségével kapcsolatban, fordulj állatorvoshoz tanácsért.

Milyen gyakran jelennek meg a kabócák?

A kabócák általában 2-5 évente jelennek meg, fajtól függően, de ciklusuk változhat. Az úgynevezett periodikus kabócák viszont csak 13-17 évente jelennek meg, és amikor előjönnek, milliók lehetnek négyzetméterenként. A kabócák ciklusa akár 6 hétig is tarthat, ezután 17 évig eltűnnek, amíg nimfa fázisban vannak. Azonban előfordulhat, hogy a kabócák korábban vagy később jelennek meg, mint várták.

2024 tavasza hatalmas időszak volt a kabócák számára, mivel két generáció, a Great Southern Brood és a Northern Illinois Brood egyszerre jelent meg. Szerencsére ez a kombinált megjelenés csak körülbelül 221 évente fordul elő! Ez elsősorban a középnyugati és délkeleti államokat érintette, Illinois-ban pedig átfedés volt a két generáció között. Ilyen események során fontos figyelni a kutyádra, hogy ne egyen túl sokat ezekből a ropogós, szárnyas rovarokból.

Tippek a kutyád biztonságának megőrzéséhez

kabócák, kutyák és kabócák, kutya egészség, rovarok kutyák számára, kutya biztonság, állatorvosi tanácsok, gyomor bélrendszeri zavarok kutyáknál2

Természetesen a kutyád távol tartása a kabócáktól nem mindig egyszerű, különösen, ha olyan területen élsz, ahol sokan jelennek meg. Bár a legvalószínűbb kimenetel az enyhe gyomorrontás, kisebb kutyáknál, akik túl sokat esznek, ez súlyosabb is lehet. Bár valószínűtlen, hogy a kemény külső vázak gyomor-bélrendszeri elzáródást okoznának, mégis figyelni kell rájuk.

Ha a kutyád kabócákat evett, és olyan jeleket észlelsz, mint a levertség, hányinger/hányás vagy hasmenés, érdemes felkeresni az állatorvost.

Mivel ezek a rovarok általában érett fákban kelnek ki, próbáld meg távol tartani a kutyádat ezektől a fák környékétől.

Kínálj a kutyádnak más lehetőségeket vadász- és rágcsálási ösztöneik kiélésére, hogy csökkentsd a kabócák iránti érdeklődésüket. Játékokkal, flörtbotokkal és jó öreg apportírozással néhányszor naponta lefoglalhatod őket. Az elméjük lekötéséhez próbálj ki kirakós játékokat, lassú etetőket vagy szimatoló szőnyegeket.

Tartsd pórázon a kutyádat séták során, hogy el tud vezetni őket ezekről az érdekes rovarokról. Néhány kitartó kutyus esetében még szájkosár viselése is szükséges lehet, hogy megakadályozd, hogy túl sok kabócát kapjanak el és egyenek meg.

Következtetés

Ezek a kis lények nem mérgezőek, és nem okoznak komoly kárt a kutyáknak, ha egy-két darabot elfogyasztanak. Azonban túl sok kabóca fogyasztása gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat, ezért a legjobb, ha távol tartod a kutyádat tőlük, ahol csak lehet.

Ha a kutyád nagy mennyiségű ilyen rovart evett, figyelj rá a kellemetlenségek jeleiért, és ha nyáladzást, hányást vagy levertséget észlelsz, érdemes felkeresni egy állatorvost.

kutya, kabóca, ehet