Megosztás

Miért kergetik a kutyák a farkukat? 8 ok erre a viselkedésre

Nincs aranyosabb annál, mint figyelni, ahogy a kutyád felfedezi a saját farkát… majd üldözi, megpróbálja elkapni, köröket futva, míg mindketten szédülünk. De ez a furcsa kutyaviselkedés zavaró is lehet – végül is tele van a nappalid kutyajátékokkal, és ezt választotta játszani?! Aggasztó is lehet, ha a kutyád hirtelen megszállottja lesz ennek az időtöltésnek és semmi sem állíthatja meg. Szóval, miért kergetik a kutyák a farkukat?Mint egy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező, minősített kutyakiképző és egy nagyon pihés farokkal rendelkező újfundlandi kutyáé, első kézből ismerem a kutyák furcsa viselkedéseit – és azt, hogy miért fontos őket megérteni. A kutyák a farkukkal kommunikálják, mennyire érzik magukat kényelmesen és magabiztosan; ez azt is jelzi, hogy érzik magukat fizikailag.

Ezért fontos, hogy figyeljünk a kutyák általános viselkedésére, hogy megértsük a farkuk kergetésének gyökerét. Van némi betekintésem a viselkedési okokba, amelyek miatt a kutyád kergetheti a farkát. Elkalauzollak téged a fő okokon keresztül, amiért a kutyád valószínűleg kergeti a farkát – és mit kell tenned, ha ez megtörténik.

farkuk, kutya farokkergetés, kutyaviselkedés, kutya egészség, kutyanevelés, kutyajáték, kutya szorongás, kutyafajták3

Miért kergetik a kutyák a farkukat?

Számos oka van annak, hogy a kutyák miért kergetik a farkukat, és bár néhányuk ártalmatlan, néhányuk mindenképpen aggodalomra ad okot. Itt a hangsúly a kontextuson és a gyakoriságon van. Így tudod megállapítani, mit csinál a kutyád.

1. Játékosság

Kezdjük egy szórakoztató okkal. Leggyakrabban kölyökkutyáknál és fiatal kutyáknál, különösen a hosszú, pihés farkúaknál fordul elő ez a típusú viselkedés, amikor a kutyák hirtelen “felfedezik”, hogy van farok és úgy döntenek, hogy ez egy szórakoztató játék. A kölyökkutyák a testükről és a körülöttük lévő világról tanulnak, és a felfedezés részeként használják a szájukat. Tudni fogod, hogy minden rendben van, mert a farokkergetés akkor történik, amikor a kutyád boldog, nyugodt és játszik, és nem tűnik stresszesnek.

Mit kell tenned: Vegyél elő a telefonodat és készíts néhány képet! A játék fontos a kutyák számára, mert csökkenti a szorongást és növeli a boldogságot, és ez a típusú tevékenység, amíg nincsenek egyéb kísérő tünetek (lentebb említve), semmi aggodalomra ad okot.

2. Boldogság

Ez hasonló a játékossághoz, de megéri külön említeni, mivel sokan azt kérdezik, hogy a farokkergetés jele-e a kutyák boldogságának. A válasz? Mindenképpen az lehet! Ez különbözik attól, hogy egyszerűen játszanak és szórakoztatják magukat, ez a boldogság verziója magában foglal téged is, a kedvenc emberüket. A puha és ellazult testbeszéd mellett, a boldog kutyák farokkergetése során ugrálhatnak, ugathatnak vagy hozhatnak neked egy játékot, hogy ösztönözzenek a játékra.
Valószínűleg te is erősíted ezt a típusú farokkergetést. Ha ez a viselkedés arra késztet, hogy letedd a telefonodat, nevess és foglalkozz a kutyáddal, valószínűleg többször fogja csinálni. A kutyám el volt ájulva a farkától, amikor kölyök volt, és annyira aranyosnak találtam a viselkedését, hogy megtanítottam neki, hogyan kergetheti a farkát, mint egy jelzésre végzett trükköt!

Mit kell tenned: Játssz a kutyáddal. A kutyák egyértelműen a figyelmedet akarják, amikor ezt csinálják, és a játék erősíti a kötődéseteket. Miközben taníthatod a kutyád a farka kergetésére egy jutalomfalattal, kihasználhatod kutyád természetes ösztöneit is, úgynevezett “megfogással” nevezett képzési módszerrel. Amikor a boldog kutyád kergeti a farkát, mondj egy verbális jelzést, mint például “farok” vagy “kergetés”, és jutalmazd a kutyád egy falattal. Idővel a kutyád megérti, hogy ez a jelzés azt jelenti, hogy azt akarod, hogy kergesse a farkát.

farkuk, kutya farokkergetés, kutyaviselkedés, kutya egészség, kutyanevelés, kutyajáték, kutya szorongás, kutyafajták4

3. Unalom

A magas energiaszintű kutyák, amelyek nem kapnak elegendő szellemi serkentést, gyakran az unalomból kergetik a farkukat. Annak megállapításához, hogy ez áll-e fenn, gondolj arra, hogy milyen a kutyád napi rutinja. Kapott figyelmet és játékidőt tőled? Volt lehetősége kimenni sétálni vagy futni és játszani? Ha nem, a kutyád azt mondhatja neked, hogy több mozgásra és figyelemre van szüksége.

Ha nem vagy biztos benne, hogy az unalom az oka, vonj be kutyád egy szórakoztató játékba vagy menj el vele sétálni, biztosítva számos lehetőséget a szaglászásra. (A szaglászás nagyon jutalmazó a kutyák számára és sok szellemi elfoglaltságot nyújt.) Ha a kutyád abbahagyja a farka kergetését ezután, az jó jelzés arra, hogy a viselkedést szórakoztatásra használta és több kibocsátásra van szüksége.

Mit kell tenned: Biztosítsd, hogy a kutyád fizikai és szellemi igényei kielégítve legyenek. Állítsd be az ébresztőd korábbra, hogy hosszabb sétát tehess, mielőtt elmész dolgozni. Vagy ha munka után mész haza, menj haza először, hogy figyelmet és mozgást biztosíthass a kutyádnak. Ha hosszú napra mész el otthonról, fontold meg egy kutyasétáltató alkalmazását.

Szerezz be szellemileg stimuláló játékokat és játékszereket is az unalom elkerülése érdekében. Nagyon ajánlom a tartós, étellel töltött játékokat, mint például a Kongok, amelyeket étellel, mogyoróvajjal és más finomságokkal lehet megtölteni. Fagyaszd le őket, hogy hosszabb ideig tartó lehetőséget biztosíts a kutyádnak a nyalogatásra, rágásra és az étel kiszedésére.

4. Fájdalom vagy trauma a faroknál

“Ha a kutyád általában nem szokott a farkát kergetni szórakozásból, és most rágni kezdi, ez azt jelenti, hogy a kutyád kényelmetlen,” mondja Dr. Butzer. “Nem szórakozásból vagy aranyosságból megy a farka után – valami zavarja őket.” Ez lehet bármi a bőrfertőzéstől (egy gyakori, úgynevezett “forró folt”, rovarcsípések okozzák) a faroktörésig, és még a legkisebb trauma is nagy problémákat okozhat. Ez azért van, mert a farokon nagyon kevés bőr van, mondja Dr. Butzer, így ha egy kutya felrágja a farkát, a csigolyák és idegek ki vannak téve. Ez nehezen gyógyulhat és komoly fertőzéseket okozhat, és a legsúlyosabb esetekben farokamputációra is sor kerülhet.
Mit kell tenned: Vizsgáld meg a kutyád farkát, és ha bármilyen vörösséget, pikkelyes bőrfoltokat vagy vérzést észlelsz, azonnal hívd fel az állatorvosodat. Ugyanez vonatkozik, ha a kutyád farka különösen érzékenynek tűnik, de a fent említett tüneteket nem veszed észre; jobb, ha most kezeled a problémát, mielőtt észrevehetően rosszabbodna.

5. Orvosi problémák

Amikor a farokkergetést harapás kíséri, ez mindenképpen aggodalomra ad okot – és itt lehet valami más, mint a farok trauma. Egyéb aggasztó tünetek közé tartozik a levertség, az étvágytalanság, a hányás, a hasmenés vagy a hátsó végtagok vonszolása. A problémák lehetnek valami kisebb, mint az anális mirigyek elzáródása, ami arra készteti a kutyát, hogy harapdálja a farka alját, hogy enyhítse a kellemetlenséget, vagy súlyosabb állapot, mint a neurofibroma, egy jóindulatú idegburok-daganat a farka alján. Az utóbbi viszketést és furcsa bizsergő érzést okozhat az egész gerinc mentén, mondja Dr. Butzer, és arra késztetheti a kutyát, hogy “neurotikusan” harapdálja a farkát.

Mit kell tenned: Látogass el az állatorvoshoz a viselkedés okának megállapításához. Ha úgy gondolod, hogy az anális mirigy elzáródás a probléma (a csúszás a jellegzetes jel), egy kutyakozmetikus segíthet, ha nem akarod magad elvégezni vagy nem akarsz az állatorvoshoz menni.

farkuk, kutya farokkergetés, kutyaviselkedés, kutya egészség, kutyanevelés, kutyajáték, kutya szorongás, kutyafajták2

6. Bolhák

A farok alja gyakori hely a bolhacsípéseknek, és ez arra késztetheti a kutyát, hogy kergeti vagy harapdálja a farkát, hogy enyhítse a viszketést. Csak egyetlen bolhacsípés is nagyon viszketővé és kellemetlenné teheti a kutyát, és Dr. Butzer szerint a bolhák az egyik legfőbb ok, amiért a farokkergetést és -harapdálást mutató kutyák kerülnek be az állatorvosi rendelőbe. (A másik egy bőrfertőzés, csak hogy tudd.) Annak megállapításához, hogy ez áll-e fenn, vizsgáld meg a kutyád farka alját (vagy ha a kutyádnak hosszú szőre van, használj bolhafésűt a szőr szétválasztására az adott területen) és keress bolhákat vagy kis sötét pöttyöket. Ezeket néha “bolhapiszoknak” hívják, ez a bolhák ürüléke, és gyakran ez a legvilágosabb jel, hogy a kutya bolhákkal küzd, még akkor is, ha nem látsz körülöttük mászni.
Mit kell tenned: Ha bolhákat vagy bolha jeleit találod a kutyádon, beszélj az állatorvosoddal a legjobb bolhasamponról. És a jövőbeni bolhák elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy a kutyád naprakész legyen a parazita-megelőző gyógyszerekkel.

7. Allergiák

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is tapasztalhatnak allergiákat a széles választékú dolgokra. A gyakori környezeti kiváltó okok közé tartozik a pollen, a fű és a penész, és az ilyen dolgokra érzékeny kutyák szintén harapdálhatják a lábukat és más, az allergéneknek kitett testrészeiket. Az élelmiszer-allergiák is okozhatnak általános viszketést, beleértve a farkat is.

Mit kell tenned: Ha bőrirritációt észlelsz, menj el a kutyád állatorvosához. Az állatorvos megvizsgálja a kutyád bőrét, ellenőrzi a fertőzéseket és szükség szerint kezelést biztosít. Ezenkívül az állatorvos allergiateszteket is végezhet annak megállapítására, hogy mire allergiás a kutyád, hogy megtehesd a szükséges lépéseket az allergiás reakció megelőzésére a jövőben.

8. Szorongás

A szorongással küzdő kutyáknál a farokkergetés kényszeres viselkedéssé válhat. Egy 2022-ben a Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ennek a problémának a gyökere egy pszichiátriai rendellenesség, amely gyakran akkor válik észrevehetővé, amikor a kutyák 6 és 12 hónapos koruk között vannak. És ez egy ördögi kör lehet, a viselkedés még több farokharapást és szorongást, valamint önmagát okozott traumát eredményezhet a farokon.
Mit kell tenned: Konzultálj egy állatorvossal, viselkedés szakértővel vagy kiképzővel, hogy megállapítsd, a szorongás okozza-e ezt a viselkedést. Mint kutyakiképző, azt keresem, mi váltja ki az obszesszív viselkedést, mert ha azonosítod, elkerülheted a stresszt, és természetes módon csökkentheted a kutya szorongását. Ez magában foglalhatja például függönyök felhelyezését, hogy a kutyád ne láthassa az utcán haladó teherautókat, vagy zene lejátszását bizonyos hangok elnyomására. Kezdheted azt is, hogy ellentétes feltételes módon tanítod a kutyádat, egy távoli kiváltó okot párosítva valami pozitívval – például egy nagy értékű jutalomfalatot vagy játék jutalmat dicsérettel összekapcsolva. Idővel ez segíthet a kutyádnak új és pozitív kapcsolatok kialakításában a kiváltó okkal.

Ha a kutyád már kiváltódik, próbálj meg távolságot teremteni attól, ami zavarja a kutyádat, majd irányítsd át a kutyádat egy másik tevékenységre. Például próbáld meg lekötni a figyelmét egy mogyoróvajjal töltött üreges játékkal.

Miért rágják a kutyák a farkukat?

A kutyák akkor rágják a farkukat, amikor fizikailag kényelmetlenek, vagy érzelmileg nincsenek szabályozva. A farokrágás mindig aggodalomra ad okot, és figyelmet igényel, mivel a kutyák könnyen okozhatnak sérüléseket a farkukon a rágással. És nem fognak abbahagyni, amíg az alapvető problémát nem kezelik. (Lásd fent a lehetőségeket.)

Ha látod, hogy a kutyád rágja a farkát, próbáld meg azonnal megzavarni a viselkedést. Ezután nézd meg közelebbről a kutyád farkát, hogy vannak-e sérülések vagy bőrirritációk. Ha problémát észlelsz, vagy ha a kutyád továbbra is próbálja rágcsálni a farkát, menj el az állatorvoshoz.

Tudják-e a kutyák, hogy az a farok az övék, amikor kergetik?

Igen, a legtöbb felnőtt kutya tudja, hogy a saját farkát kergeti! Gyakori tévhit, hogy a farokkergető kutyáknak butáknak kell lenniük, de ez messze áll az igazságtól. A kutyák rendkívül intelligensek és természetükből fakadóan játékosak, és nem azért, mert nem tudják, hogy a farok az övék – egyszerűen nem érdekli őket! A kutyák játszani élnek, és ha találnak egy jó játékszert (még ha hozzájuk is van csatolva), tovább fognak játszani vele.

A kölyökkutyák azonban más történet, mivel még tanulnak. Láthatják, hogy a farkuk mozog, kíváncsiak lehetnek, és a természetes játékösztönük miatt hajtja őket a farokkergetés. Tehát a fiatal kölykök még nem feltétlenül értik, hogy a kergetett farok az övék – amíg el nem kapják!

farkuk, kutya farokkergetés, kutyaviselkedés, kutya egészség, kutyanevelés, kutyajáték, kutya szorongás, kutyafajták

Kergetnek-e néhány kutyafajta gyakrabban a farkukat, mint mások?

Különösen hajlamosak a farkuk kergetésére az életük minden szakaszában a border colliek, a német juhászkutyák, az arany retrieverek, a labrador retrieverek és a cardigan walesi corgik. Ez a magas energia szintjüknek és a hosszú, pihés farkuknak köszönhető. (Több pihével több szórakozás!) Ezt a viselkedést észleltem gyakrabban a terelő fajtáknál is, amelyek nem kapnak elegendő mozgást és elkötelezettséget. A keverékfajtájú kutyák és bármely olyan kutya, amelynek hosszú, suhogó farka van, amellyel látja a farkát a szeme sarkából, szintén hajlamosabb erre a viselkedésre, mondja Dr. Butzer.

Engedjük meg a kutyának, hogy kergesse a farkát?

Ha a kutyád csak játszik, igen! Teljesen normális, hogy egy kutya időnként kergeti a farkát. Mindazonáltal mindig figyelj oda a kutyádra, hogy biztosítsd, hogy ez a viselkedés ne legyen túl gyakori, megszállott vagy kísérő fizikai tünetekkel, fájdalommal vagy egyéb distresszel. És ha a kutyád elkapja a farkát és elkezdi harapdálni, meg kell zavarnod a viselkedést és időpontot kell kérned az állatorvostól, ha újra megtörténik. Dr. Lippman hozzáteszi, hogy a kisállat tulajdonosoknak soha nem kellene habozniuk, hogy problémáikkal forduljanak kutyájuk állatorvosához a vizsgálatért, diagnózisért és kezelésért.