Megosztás

Miért követ a kutyám mindenhová?

A kutyák szeretik az emberi családjukkal lenni. Néhányuk annyira vágyik a gazdája társaságára, hogy mindenhová követi őt a házban, a konyhától a hálószobáig, sőt még a fürdőszobába is. Néha lehetetlen egy pillanatnyi magánéletet kapni. Több mint 13 év alatt, mint tanúsított profi kutyakiképző (CPDT-KSA), számtalan ügyfelem kérdezte már tőlem: “Miért követ a kutyám mindenhová?” Biztosíthatom, nem azért, mert szalonnaillatú vagy. A kutyája követésének okai az egyszerű pottyantási szükséglettől a bonyolult és aggasztó szeparációs szorongásig terjedhetnek.A kutyaviselkedés nehéz rejtély lehet. Nem beszélünk ugyanazon a nyelven, vagy nem rendelkezünk ugyanazzal a kultúrával, mint kutyatársaink, így könnyű félreérteni a szándékaikat. Például, szeretik-e a kutyák a csókokat? Miért vonyítanak a kutyák? Miért nyalnak meg minket? Miért nyalják meg a mancsukat? Szeretnek-e egyes kutyák a macskákat is? A gazdájuk követése mindenhová ugyanolyan nehéz megérteni.

Ha egyszer megfejtette a kutyája motivációit, szeretné, ha mindig követne? Ha viselkedésük szorongást vagy hasonló problémát jelez, meg kell erősítenie a kutyája önbizalmát és bátorítania kell az önállóságot. Ha egyszerűen csak azért, mert szeretnek, akkor is hasznos lehet megtanítani a kutyáját, hogy élvezze a minőségi egyedül töltött időt. Lehet, hogy megengedi, hogy a kutyája az ágyában aludjon, de a fürdőszobát kizárja. Vagy esetleg nyugodtan szeretne enni. Bármi is legyen az ok, nézzük meg a kutyák ezen gyakori viselkedésének okait, és mit tehet róla.

   követ,kutya viselkedés, kutya követés, kutya szeparációs szorongás, kutya kiképzés, kutya ragaszkodás

Mit jelent, ha a kutyám mindenhová követ?

Miért ragaszkodik ennyire a kutyám? Vegyük figyelembe, hogy a kutyák közös ősökkel rendelkeznek a szürke farkasokkal, és a farkasok családi csoportokban élnek. Nem lehet falkatag állat anélkül, hogy bizonyos fokú szociális képességek lennének, így nem csoda, hogy a kutyája szeretne veled barangolni szobáról szobára – ez a génjeikben van. Nézzük meg a többi választ a kérdésre, Miért követ a kutyám mindenhová?

1. A kutyák társas állatok

Házi kutyáink már nem kóborolnak falkákban, de még mindig társas lények. Most azonban a fókuszuk rajtunk van, nem más kutyákon. Dr. Sagi Denenberg, DVM, az Amerikai Állatorvosi Viselkedéstani Kollégium diplomája szerint a 15,000 éves háziasításnak köszönhetően a kutyák kötődése áthelyeződött más kutyákról az emberekre. Ez a társas érintkezés iránti igény hajthatja a kutyát arra, hogy bárhová kövesse a gazdáját.

2. Ragaszkodnak hozzád

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy amikor a kutyáknak bemutatták a gondozóik fényképeit, az agyuk azon részeit aktiválták, amelyek az emberekben az érzelmekkel és a kötődéssel kapcsolatosak. Egy másik tanulmány az Integrative and Comparative Biology folyóiratban megvizsgálta a kutya-gazda kötődést, és megállapította, hogy az hasonló az emberi csecsemő-gondozó kapcsolathoz, és fontos része a kutya sikerének és ellenálló képességének.
Más szóval, a kutyák kötődnek az emberekhez, akikkel együtt élnek. Rachel Lane, CBCC-KA, CPDT-KA, MSc, tanúsított viselkedési tanácsadó, kutyakiképző és a Leash & Learn kutyakiképző cég tulajdonosa elmondja: “Mint társas állatok, a kutyák gyakran erős kötelékeket alakítanak ki a gondozóikkal, és ez néha úgy nyilvánul meg, hogy a kutya gyakran követi a gazdáját.”

Ha a kutyák és az emberek csecsemő-gondozó kapcsolata hasonló, akkor lehet, hogy kíváncsi vagy, a kutyád bevésődött-e rád? Nos, a bevésődés időérzékeny és az első lényhez kötődik, amit a kölyökkutya lát. A legtöbb kutyánál, hacsak nem kézzel nevelik őket, az az anyjuk. Tehát a kutyád nem bevésődik rád. Ehelyett Dr. Denenberg elmagyarázza, hogy a követés bármikor megtörténhet egy kutya életében, nem csak újszülött kölyökként.

követ,kutya viselkedés, kutya követés, kutya szeparációs szorongás, kutya kiképzés, kutya ragaszkodás2

3. Te vagy a jó dolgok forrása

Ha a kutyád a jutalmakkal, például ételekkel, jutalomfalatokkal és ölelésekkel társít, még vonzóbbá válik vele lenni. Végül is a kutyád nem tudja kinyitni a jutalomfalat-szekrényt a segítséged nélkül. Ráadásul a legtöbb kutyatulajdonos nem biztosítja kutyájának az egyedüllétre való kiképzést, és inkább csak akkor jutalmazza a kutyáját, amikor együtt vannak. A jutalmakat a kiképzési foglalkozások során kínálják, az új illatok csak séták során elérhetők, az ételt az étkezőasztaltól adják stb. Ha a kutyádat soha nem jutalmazzák, amikor egyedül van, nem csoda, hogy inkább a társaságodban szeret lenni. Ráadásul Lane hozzáteszi, hogy a gazdák véletlenül megtaníthatják a kutyájukat, hogy kövessék őket. “Ha egy gazda folyamatosan átmegy egy másik szobába és behívja a kutyáját, a kutya idővel megtanulja, hogy követnie kell a gazdáját szobáról szobára, és ez szokássá válik.”

4. Szükségük van valamire

A kutyák ránk támaszkodnak a társas, fizikai és egészségügyi szükségleteik kielégítésében. De a kutyád nem tudja mondani, hogy “Hé, szükségem van egy pottyantási szünetre” vagy “Éhes vagyok most.” Ehelyett a testbeszédükkel kommunikálnak, ami magában foglalhatja azt is, hogy követnek téged, hogy felhívják magukra a figyelmet. Sok kutyát ismerek, akik megtalálják a gazdájukat, majd elvezetik őket az ételtálhoz vagy a hátsó ajtóhoz. Ha nem figyelsz a kutyád alapvető szükségleteire, lehet, hogy követ téged, hogy biztosan észrevedd.

5. Unatkoznak

Ha a kutyádnak nincs mit tennie, előfordulhat, hogy szórakoztatás céljából követ téged. A kutyád szemszögéből nézve, talán némi figyelmet vagy játékot kínálsz, így érdemes szemmel tartani téged. Tapasztalataim szerint az unalom könnyen enyhíthető, ha a kutyának adunk valamilyen feladatot, legyen az étel kiszedése egy rágójátékból vagy egy kiképző játék. Egy mentálisan stimulált kutya nem fogja ugyanazt a szükséget érezni, hogy követni kell téged a szórakozásért.

követ,kutya viselkedés, kutya követés, kutya szeparációs szorongás, kutya kiképzés, kutya ragaszkodás3

6. Szoronganak, ha egyedül vannak

Sokan élvezik, ha a kutyájuk mindenhová követi őket, mert ezt a kutya szeretetének bizonyítékaként látják, de néha ez annak a jele, hogy a kutyája egy érzelmi problémával, például szorongással küzd. Valójában Dr. Denenberg úgy véli, hogy a szorongás és az a szükség, hogy a gazdája mellett érezze magát támogatottnak, az első számú oka annak, hogy a kutyák követik az embereket. A kutyád közel maradhat hozzád, mint egy megküzdési mechanizmus, hogy enyhítse az idegeit.

Mikor jelezhet a kutyája követése szeparációs szorongást vagy más viselkedési problémát?

Az, hogy a saját kutyád követő viselkedése aggodalomra ad okot, egy egyszerű megkülönböztetésen múlik. Előnyben részesíti-e a kutyád, hogy veled legyen, vagy képtelen-e nélküled lenni? Dr. Denenberg azt javasolja, hogy nézze meg, mennyire intenzíven követ téged és miért. Ha a kutyád csak azért követ téged, mert úgy gondolja, hogy kap valamit, például ételt a hűtőből, akkor nincs miért aggódnia. Azonban, ha egy kutya folyamatosan követi a gazdáit, és nem kap elég alvást, vagy kihagyja az étkezéseket vagy más biológiai szükségleteket, akkor ez a követés problémás. Egyes kutyák még inkább zaklatottak lesznek, amikor nem tudják követni a gazdát (például amikor a gazda bemegy a mosdóba és becsukja az ajtót). Sok esetben a gazda követése nem enyhíti vagy válaszolja meg a szükségletet, így a kutya még frusztráltabbá és zaklatottabbá válhat.”

Lane egyetért, mondván, hogy valószínűleg nincs miért aggódni, amikor egy kutya követi az emberét, mert élvezi a közös időtöltést, különösen, ha a kutya nyugodtan hagyható egy másik szobában vagy otthon egyedül, pánik nélkül. Azonban, ha a kutyája fő oka annak, hogy követi téged az az, hogy elkerülje az egyedüllétet, fontos mélyebbre ásni. Ha a kutyád nehezen működik a jelenléted nélkül és/vagy pánikba esik az egyedüllét alatt, valószínűleg szeparációs szorongástól szenved.

Lane azt javasolja, hogy figyelje meg a stressz egyéb viselkedési és fiziológiai jeleit. “A viselkedésváltozások, amelyek párhuzamosan jelentkezhetnek, közé tartozik az ugrálás, ugatás, rágás/rombolás, járkálás, a képtelenség letelepedni, elrejtőzés, nyüszítés vagy a fülek hátrahúzása és/vagy az első láb felemelése. Azok a kutyák, akik nem tudnak lenni a gazdájuk nélkül, fiziológiai változásokat is mutathatnak, mint például nyáladzás, vizelés vagy ürítés, lihegés, remegés, kitágult pupillák és/vagy anorexia vagy étel visszautasítása.”

Hogyan állíthatja meg a kutyáját, hogy mindenhová kövesse?

Ha szeretné bátorítani a kutyája önállóságát, az alábbi stratégiák adhatnak egy kis egyedül töltött időt. Kísérletezzen, hogy megtalálja, mi működik a kutyája személyiségéhez, és próbáljon ki több technikát is a siker növelése érdekében.

1. Az ok azonosítása

Zárja ki az orvosi problémákat, amelyek miatt a kutyája követhet téged. Amíg nem kezeli az alapvető feltételeket, valószínűleg nem fog sokat haladni az alábbi technikákkal. Ugyanez igaz az érzelmi problémákra, mint például a szeparációs szorongás. Tudnia kell, hogy a kutyája egy komolyabb probléma miatt követ-e téged.

2. Elégítse ki a kutyája szükségleteit

Minden kutyának szüksége van az alapvető túlélési szükségletekre: étel, víz és egy hely, ahol aludhat. De szükségük van mentális és fizikai gyakorlatokra is, ami magában foglalja a természetes kutyaviselkedések végrehajtását, mint például szaglászás, futás és játék. A konkrétumok a kutyája fajtájától és személyiségétől függnek, például egy beagle egész nap szagokat akar keresni, de az ön dolga megérteni, hogy mi szükséges a kutyája egészséges és boldog életéhez. Dr. Denenberg egy napi rutint javasol, amely kielégíti a kutyája összes szükségletét, beleértve az etető játékokat, a kiképzést, a testmozgást és az alvási időt egy csendes, a családi zajtól távol eső helyen.

3. Adjon a kutyájának valamit, amit csinálhat

Az unatkozó kutyák maguk keresnek szórakozást, ami mindenféle viselkedési problémához vezethet, beleértve azt is, hogy mindenhová követik téged. De ha adsz a kutyádnak olyan tevékenységeket, amelyeket egyedül is végezhet, ez nem csak elfoglalja őket, hanem jutalmazza őket az egyedüli játékkal, így nagyobb valószínűséggel fordul elő a jövőben. Próbáljon ki ételekkel töltött játékokat vagy rejtvényjátékokat, hogy a kutyája dolgozzon a jó dolgok megszerzéséért. Csak ügyeljen arra, hogy a kutyája biztonságosan játszik a játékkal, mielőtt egyedül hagyja vele. Vagy hagyja, hogy a kutyája illatokat keressen, például szórjon szét eledelt a fűben, vagy töltsön meg egy szimatoló szőnyeget jutalomfalatokkal.

4. Biztosítson egy kutya-biztos helyet

Az önállóság ösztönzése érdekében biztosítson kutyájának egy kényelmes helyet, ahol sajátjának érezheti, és bátorítsa, hogy ott töltse az idejét. Próbáljon ki egy kényelmes kutyaágyat, vagy biztosítson egy kényelmes helyet egy járókában vagy ketrecben. De ne csak tegye oda a kutyáját és sétáljon el. Adjon játékokat vagy rágcsálnivalókat szórakozásra, és tanítsa meg, hogyan legyen egyedül. Lane azt javasolja: “Eleinte lehet, hogy ott kell ülnie velük, miközben megtanulják, hogyan lazítsanak az ágyukban és játszanak a játékaikkal, de fokozatosan elkezdhetjük hagyni őket ott önállóan, ahogy megszokják. Az is segíthet, ha a napirendjükbe beépítjük az egyedül töltött időt. Például, miután bejöttünk egy sétáról, adhatunk nekik egy rejtvényjátékot az ágyukban, miközben egy másik szobában készülődünk a munkára.”

követ,kutya viselkedés, kutya követés, kutya szeparációs szorongás, kutya kiképzés, kutya ragaszkodás4

5. Képezze ki a kutyáját

Az egyedül töltött idő kiképzése mellett az engedelmességi kiképzés is segíthet csökkenteni a követést. Ez nagyszerű módja a kutyája önbizalmának növelésének, és egyben lehetőséget nyújt egy erős “marad” parancs kialakítására. Lane azt javasolja, hogy miután a kutyája elsajátította az alapokat, megkérheti őket, hogy maradjanak, miközben gyorsan átmegy egy másik szobába. Azonnal térjen vissza egy nagyszerű jutalomfalattal, és jutalmazza meg a kutyáját egy sikeres maradásért. Idővel a kutyája rájön, hogy nem kell mindenhová követnie téged, hogy jó dolgok történjenek.

6. Ösztönözze a köteléképítést más családtagokkal

Ha lehetőségeket teremt más családtagok számára, hogy köteléket alakítsanak ki a kutyájával, a kutyája kevésbé lesz fixált rád. Vigye el az egész családot kiképző órákra. Vagy ossza ki az etetési időt vagy sétákat valaki másnak. Lane szerint egy másik személy ugyanazokat a szórakoztató tevékenységeket végezheti a kutyájával, mint te, vagy felfedezhet valami újat és különlegeset, ami csak rájuk jellemző. Bárhogy is legyen, ez arra ösztönzi a kutyáját, hogy ugyanolyan szívesen legyen azzal a személlyel, mint veled.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért követ engem a kutyám, és nem a házastársamat (vagy fordítva)?

A kutyák egy személyt követnek egy másik felett, mert az a személy vagy az erőforrásokhoz való hozzáférést jelzi, vagy a kutya kötődési alakja. Sok háztartásban láttam, ahol a kutya gondozásának nagy része csak egy személyre hárult. Ebben az esetben nem meglepő, ha a kutya leginkább azt a személyt követi, mivel ő relevánsabb a kutya túlélése és jóléte szempontjából. Ahogy Lane leírja, a kutyák ismerik a kezet, amely eteti őket. “Nem valószínű, hogy kedvenc személyt választanak. A kutyád csak egy stratégiai opportunista, és tudja, ki az, aki valószínűleg ételt, jutalomfalatot, játékokat és szeretetet nyújt.”
De mi van azokkal a háztartásokkal, ahol a kutyáknak sok gondozójuk van? A kutyák még mindig egy személyt követhetnek egy másiknál többet. Vagy ami még frusztrálóbb, mi van, ha te gondoskodsz mindenről, és a kutyád még mindig a házastársadat követi, nem téged? Dr. Denenberg elmagyarázza, hogy a kutyák döntenek, hogy kihez kötődnek a legjobban. “Mi döntjük el, ki a gondozó. Azonban a kutyáknak is van egy kötődési alakjuk (többnyire csak egy), és ez az az egyén, akivel együtt akarnak lenni és követik. A kutya választja a kötődési alakot, nem mi.”

És lehet, hogy nem mindig vagy tudatában annak, hogy a kutyád mennyire figyel rád. Egy kutya, amely veled megy a fürdőszobába, nyilvánvalóan követ, de mások a maguk módján figyelnek. Dr. Denenberg azt mondja, “Sok tulajdonos figyelmen kívül hagyja, hogy a kutyák néha a szemükkel és fülükkel követnek, nem mindig a lábukkal. Ha egy nyitott koncepciójú lakásban élsz, a kutya távolról is felügyelhet téged, de nem mozog. A tulajdonosok ezt figyelmen kívül hagyják, és úgy érzik, hogy a kutyájuk nem követi őket.”

Mely kutyafajták követik leginkább a gazdáikat?

Dr. Denenberg szerint a fajták közötti követési különbségek elhanyagolhatóak, bár szerinte az ölebek valószínűleg inkább ezt teszik. Mint CPDT-KSA, személyesen úgy gondolom, hogy ez az örökségükből adódhat. Vannak olyan kutyafajták, amelyek függetlenek, mások az emberekkel való munkára tenyésztettek, és néhányan, mint az ölebek, kifejezetten társaságnak szántak.
Lane figyelmeztet, hogy “A legfontosabb, hogy minden kutyát egyénként kezeljünk. A kutya viselkedését befolyásolják a génjeik, de befolyásolja őket a tanulási történetük, környezetük, korábbi tapasztalataik és csodálatosan egyedi személyiségük is.”

Miért követ hirtelen mindenhová a kutyám?

A kutya viselkedésének hirtelen változásai gyakran jelzik, hogy valami nincs rendben a kutya fizikai vagy mentális egészségével. Ha a kutyád követ téged, amikor korábban nem tette, Lane azt javasolja, hogy az első lépés egy állatorvosi látogatás legyen, hogy kizárják az állapotot, amely a változást okozhatja. Például az idősebb kutyák tapasztalhatják a kognitív diszfunkciós szindrómát, egy állapotot, amely hasonló az emberi Alzheimer-kórhoz, és amely ragaszkodóvá teheti őket. Vagy egy kutya, amely látás- vagy hallásvesztést szenved, közelebb maradhat a gazdájához irányítás és kényelem céljából.
Ezenkívül Dr. Denenberg azt tanácsolja, hogy a viselkedés változása érzelmi trauma következménye is lehet, amit a kutya elszenvedett. Gondosan vizsgálja meg mind a fizikai, mind a mentális lehetőségeket, hogy meghatározza az alapvető problémát (Fedezze fel azt is, hogy a kutyája farka mit próbál elmondani). Ennek kezelése csökkentheti az újonnan kialakult viselkedést. Szükség esetén keressen fel egy képzett szakembert, például egy állatorvosi viselkedéstani szakértőt vagy tanúsított viselkedési tanácsadót, hogy vezesse önt olyan módszereken keresztül, amelyekkel segíthet a kutyájának, vagy megtaníthatja őket az önállóságra.